ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SERBEST ZAMAN DOYUM DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI (ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) - ÖKMEN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Şırnak Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin serbest zaman doyum düzeylerinin farklı değişkenler açısından araştırılmasıdır. Bu araştırmanın evrenini 2019-2020 sezonu Şırnak Üniversitesi'nde öğrenim gören 3346 (1280 Kadın 2066 Erkek) öğrenci oluşturur. Örneklem için ise Şırnak Üniversitesi'nde öğrenim gören tüm öğrencilere Google Forms üzerinden hazırlanan anket çalışma linki SMS yoluyla toplu mesaj atılmış, üniversitenin sosyal medya hesaplarında paylaşım yapılmış ve Şırnak Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü resmi sayfasında duyuru yapılarak 551 (292 Kadın 259 Erkek ) öğrenciye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla kullanılacak olan ölçek; araştırmacılar tarafından hazırlanan, katılımcılarının sosyo-demografik özelliklerini belirleyen on (10) sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilip Gökçe ve arkadaşları (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan 24 maddelik serbest zaman doyum ölçeği yer almaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada kişisel bilgi formunda yer alan sorular için tanımlayıcı istatistik analizleri yapılmıştır. Serbest zaman doyumu değerlendirilirken demografik veriler açısından farklılıkların bulunup bulunmadığını tespit etmek ve elde edilen verilerin yorumlanmasında frekans ve yüzde ile normallik analizi sonuçlarına bakılmıştır. Buna göre parametrik testlerden (One Way ANOVA) ve bağımsız örneklem testi (t test) kullanılmıştır. Grup içi ikili karşılaştırmalarda anlamlı farkı bulmada Tukey korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre Şırnak Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin serbest zaman doyum düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre ''fizyolojik'' alt boyut puanlarının istatistiksel olarak anlamlı farklılaştığı bulunmuştur. Yaş değişkeni, üniversitedeki rekreasyonel alanlarının yeterlilik durumu, aile gelir durumu ve katılımcıların serbest zamanı değerlendirmede güçlük çekme durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir.

The aim of this research is to examine the leisure time satisfaction levels of students studying at Şırnak University in terms of different variables. The population of this research consists of 3346 (1280 Female and 2066 Male) students studying at Şırnak University in the 2019-2020 season. In the sample, all students studying at Şırnak University were sent a mass message via SMS, the survey link prepared via Google Forms, shared on the social media accounts of the university, and 551 (292 Female and 259 Male) people were reached by making an announcement on the official page of Şırnak University Graduate Education Institute. The scale to be used to collect data in the research; There is a personal information form consisting of 10 questions that determines the socio-demographic characteristics of the participants, prepared by the researchers, and a 24-item leisure satisfaction scale developed by Beard and Ragheb (1980) and adapted into Turkish by Gökçe et al. (2008). SPSS 22 package program was used to evaluate the data and find the calculated values. In the research, descriptive statistical analyzes were made for the questions in the personal information form. Frequency and percentage and normality analysis results were examined in order to determine whether there are differences in leisure time satisfaction in terms of demographic data and to interpret the data obtained. Accordingly, parametric tests (One Way ANOVA) and independent sample test (t-test) were used. Tukey correlation test was used to find the significant difference in pairwise comparisons within groups. According to the results of the research; It was found that the "physiological" sub-dimension scores of the students studying at Şırnak University differed statistically significantly according to the gender variable of their leisure time satisfaction levels. It was determined that there was a statistically significant difference according to the age variable, income rate of the family, the proficiency of the recreational areas at the university and the difficulty of the participants in evaluating the leisure time.
Investigation of university students leisure time satisfaction levels (Şirnak University example)
Keywords: Spor