L-Fenilalaninin Kiral Ayrımı için Moleküler Baskılanmış Mikropartikül Gömülü Kompozit Kriyojel Kolon - Akgönüllü, Semra (Fırat University, 2026)
Moleküler baskılanmış polimerler (MIP’ler) enantiyomerik bileşiklerin kiral ayrımı için oldukça önemlidir. MIP temelli mikropartiküllerin kriyojellere dahil edilmesi, kompozitin yüzey alanını artırır ve daha fazla bağlanma noktası sağlayarak ve etkileşimleri kolaylaştırarak kütle transferini geliştirir. Bu çalışmada, L-fenilalanin (L-Phe)'nin seçici ayrımı için mikropartikül gömülü bir kompozit kriyojel kolon geliştirilmiştir. L-Phe baskılanmış mikropartiküllerin eş boyut, şekil ve yüzey morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterize edilmiştir. Ardından, adsorpsiyonu incelemek için L-Phe derişimi, sıcaklık, iyonik şiddet ve adsorpsiyon süresi incelenmiştir. Özellikle 25 °C'deki en yüksek adsorpsiyon 39.40 mg g-1 olarak bulunmuştur. L-Phe baskılanmış mikropartiküllerle gömülü kompozit kriyojel kolonun, L-Phe enantiyomerik ayrımında tekrar tekrar kullanıma uygun olduğu gösterilmiştir. Son olarak, adsorpsiyon mekanizması hem adsorpsiyon izotermleri hem de adsorpsiyon kinetiği için deneysel veriler teorik modellerle karşılaştırılarak araştırılmıştır.

Molecularly imprinted polymers (MIPs) play a key role in the chiral separation of enantiomers. Incorporating MIP-based microparticle structures into cryogels increases the composite's surface area and enhances mass transfer by offering more binding sites and facilitating interactions. Here, we developed a composite cryogel column embedded with MIP microparticles for the selective separation of L-phenylalanine (L-Phe). L-Phe-imprinted microparticles of uniform size, shape, and surface morphology were characterized using scanning electron microscopy (SEM). Then, the L-Phe concentration, temperature, ionic strength, and adsorption time were investigated to study the adsorption process. Notably, the highest adsorption at 25?°C was 39.40?mg?g-1. The composite cryogel column embedded with L-Phe-imprinted microparticles was shown to be suitable for repeated use in L-Phe enantioseparation. Finally, the adsorption mechanism was studied by analyzing both adsorption isotherms and kinetics and comparing the results with established theoretical models.
Molecularly Imprinted Microparticles Embedded Composite Cryogel Column for Chiral Separation of L-Phenylalanine
Keywords: Separation Technologies; Ayırma Teknolojileri; Polymer Science and Technologies; Polimer Bilimi ve Teknolojileri