Ayvalık (Ege Denizi) kıyı balıkçılığı üzerine bir ön çalışma - Sağlam, Cemil; Akyol, Okan; Sağlam, Yeşim Demir (My University, 2014)
Bu araştırma, Ayvalık kıyılarında Ocak-Mart 2013 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmada, kooperatifin mevcut durumu, kıyı balıkçılık yapısı, tekne tipleri ve kıyı balıkçılarının bazı sosyo-demografik özellikleri anketler yoluyla ve yerinde gözlemlerle tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde bölgenin balıkçılık yapısının genel olarak motor gücü düşük 6-9 metre arası teknelere sahip küçük ölçekli balıkçılardan oluştuğu tespit edilmiştir. Bölgede büyük tekne gruplarından 6 adet gırgır teknesi ve 8 adet trol teknesi bulunmaktadır. Ayvalık limanına bağlı 8 adet trol teknesi bulunmasına rağmen, bölgede trol avcılığı yapan diğer bölge limanlarına bağlı teknelerle birlikte toplam 16 tekne olduğu gözlemlenmiştir. Balıkçıların genel çoğunluğunun; ilkokul mezunu oldukları, evli oldukları, kendilerinin balıkçılığı severek yaptıklarını fakat çocuklarının gelecekte balıkçılık yapmalarını istemedikleri, avladıkları balıkların satışında sıkıntı yaşamadıkları, bölgede bulunan su ürünleri kooperatifinden memnun olmadıkları, trata ile avcılığın yasaklanmasının yanlış olduğunu ve balıkçılığa en çok zararı gırgır teknelerinin verdiğini düşündüklerini ifade etmişlerdir.

This study was carried out in the coasts of Ayvalık between January and March 2013. In this study, the current status of the fishery cooperative, the structure of the coastal fishing, boat types and some socio-demographic characteristics of the coastal fishermen have been identified by using questionnaires and on-site observations. In the present study, the engine power is low with small boats (between 6 and 9 m LOA) in the overall of the regions. In the region, there are six purse seiners and eight trawlers as a large scale of vessels. A total of 16 trawlers with those of comes from the other regional ports were observed in the area. General the majority of the fishermen graduated from primary school, most of them are married, they love their jobs but they don’t want to do fishing of their children in the future. There are no problems in the marketing of fish, and they are dissatisfaction from the fishery cooperative and prohibition of beach seining. They claimed that purse seiners are the most harmful to the fishery.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Ayvalık; Su ürünleri kooperatifi; Kıyı balıkçılığı; Socio-demographics; Ege Denizi; Coastal fisheries; Cooperative