Akıllı Şehirler için Özellik Çıkarımı ve Makine Öğrenmesi Tabanlı Asfalt Durum İzleme Yaklaşımı - Bayğın, Mehmet; Yaman, Orhan; Tuncer, Türker (My University, 2021)
Karayolu taşımacılığı günümüzde sıklıkla kullanılan bir taşımacılık yöntemi olup, araçların daha güvenlikli bir yolculuk yapabilmesi amacıyla sürekli gelişim göstermektedir. Karayollarında kullanılan temel kaplama malzemesi asfalttır. Asfalt malzemesi ise özellikle başta zaman olmak üzere, yoğun trafik kullanımına bağlı olarak deforme olabilmekte ve yıpranmaktadır. Bu çalışma deforme olan ve yıpranan asfaltı görüntü işleme yöntemiyle tespit etmeyi ve sağlam-arızalı olarak sınıflandırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla bir karayolu aracına monte edilen kamera ile toplam 3912 adet asfalt görüntüsü toplanmıştır. Öncelikle bu görüntülere ortalama havuzlama yöntemi uygulanmış ve görüntüler bir ön işlemeye tabi tutulmuştur. Bu algoritma ile görüntülerde boyut azaltma işlemi yapılmıştır. Ön işleme adımından sonra yönlendirilmiş gradyan histogramı (HOG) yöntemi kullanılarak görüntülerden özellik çıkarımı yapılmıştır. Bu işlemden sonra Ki-Kare yöntemi ile özellik seçimi uygulanmış ve ağırlıklı öz nitelikler elde edilmiştir. Son olarak elde edilen bu özellikler destek vektör makinleri (SVM) yöntemi kullanılarak sınıflandırılmış ve elde edilen sonuçlar performans yönünden değerlendirilmiştir. Performans metrikleri olarak doğruluk, kesinlik, duyarlılık, geometrik ortalama ve f-skor değerleri hesaplanmıştır. Önerilen yöntem sonucunda %96.5 oranında bir doğruluk elde edilmiştir. Çalışma kapsamında test edilen yöntemin uygulanmasıyla asfalt kaplama malzemesinin insan müdahalesine gerek kalmadan yıpranma durumunun anlaşılabileceği ortaya koyulmuştur. Dolayısıyla, sürekli kontrolün oldukça zor olduğu bu işlemde makine öğrenmesi tabanlı otomatik arıza tespit yöntemi kullanılabilir. Bu sayede daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşanması için asfalt bakım ve onarım giderlerinin azaltılmasına katkıda bulunulmuştur. Elde edilen sonuçlar, literatür ışığında tartışılmış ve yöntemin başarısı literatürle de desteklenmiştir.
Keywords: Arıza tespiti; Asfalt durum izleme; HOG özellik çıkarımı; SVM sınıflandırma