BİLİŞİM SUÇLARINA YÖNELİK IP TABANLI DELİL TESPİTİ - GÜNDÜZ, MUHAMMET ZEKERİYA (Fırat Üniveristesi, 2013)
İnternet üzerinden işlenen bilginin miktarı ve değerinin artması, bütün dünya ile çok kısa bir sürede bağlantı kurulabilmesi, suçluların da ilgisini çekmiş ve internete yönelmelerini sağlamıştır. Bu yeni dünyaya çok hızlı adapte olan suçlular, kendilerini teknoloji alanında da hızlı bir şekilde geliştirmiş, normal yollar ile oldukça zor gerçekleşecek suçları, internet ortamından kolay bir şekilde yapabilmeye başlamışlardır. Bilişim suçları olarak adlandırılan bu suçlar, sanal ortamda kişi veya kişiler tarafından bir sisteme veya herhangi bir bilişim cihazına izinsiz girme veya saldırıda bulunmadır.Hazırlanan bu tez çalışmasında bilişim suçları konusu detaylı olarak ele alınmış, konu ile alakalı henüz tam olarak sınırları belirlenmemiş kavramlar için sınırlar çizilmeye çalışılmış, gerçek hayatta yapılmış saldırı türleri incelenmiştir. Ayrıca, en büyük ağ sistemi olarak bilinen internet ortamındaki ağlarda ve yerel ağlarda bilgisayarlarlara yapılan saldırıların varlığının belirtilerinden bahsedilmiştir.Yapılan çalışmalar ve literatür taraması sonucunda bilişim suçlarının tespitine yönelik yapılan çalışmalar incelenmiştir. Bilgisayar ağ sistemlerinde yapılan saldırıların, IP tabanlı delil tespitinin yapılması konusunda uygulamalar yapılarak, elde edilen sonuçlara göre; son kullanıcıları ve sistem yöneticilerini yakından ilgilendiren eksiklikler ve alınabilecek önlemler hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Bilişim Suçları, Ağ Güvenli

The rise of the quantity and value of the information committed via internet, establishing a connection with the whole world in a very short period of time has attracted the attention of criminals and made them lean to the internet. The criminals adapting to this new world quickly has also improved themselves in the technology area and started to commit crimes through the internet easily, which are very hard to commit in normal ways. These crimes called as cyber crimes are intruding or attacking to a system or any informatic device by the person or persons in virtual platform.In this thesis work, cyber crimes have been discussed in detail, and it has been tried to demarcate the concepts relevant to the subject, which are not actually demarcated, and types of attacks made in real life has been examined. Furthermore, signs of the presence of attacks on computers in the internet media networks known as the largest network and local networks have been discussed.As a result of the studies and review of the literature, the studies for the determination of cyber crimes have been examined. By performing applications about IP based recording of evidence of the attacks on computer network systems, according to the results, the evaluation has been made about the deficiencies and precautions involving end users and system administrators.Key Words: Cyber Crimes, Network Security, Malware Spyware, Network Blitzs (Network Attacks), Information Security, IP-Based Evidence Detection (IP-Based Recording Of Evidence)
IP-based evidence detection
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Adli Tıp