Elazığ yöresi yabani kekliklerde bulunan mallophaga türleri - Aksın, Nursel (My University, 2003)
Bu araştırma, Elazığ bölgesinde yabani kekliklerde bulunan Mallophaga türlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 1996-2000 yılları arasında bulunan Ekim-Ocak ayları arasında 68 keklik temin edilerek Mallophaga türleri yönünden incelenmiştir. Araştırma boyunca 48 kekliğin en az bir Mallophaga türüyle enfeste olduğu saptanmıştır. Enfeste kekliklerde 3 Mallophaga türü bulunmuştur. Bu türlerin; Ooniodes dispar (Burmeister, 1838), Goniocotes pusillus (Nitzch in Giebel, 1866) ve Menacanthus lyali (Rodriguez Caabeiro et al.,1983 ) olarak teşhisleri yapılmıştır. Türkiye'de ektoparazit faunası içinde bu Mallophaga türlerinin varlığını belirten bir kayda rastlanmamıştır.
Keywords: Türkiye; türler; keklik; Goniodes dispar; Goniocotes pusillus; Menacanthus iyali; Mallophaga; ektoparazitler