SAĞLIK HİZMETLERİNDE PYGMALİON ETKİSİ: TEORİK BİR ÇALIŞMA - Sezgin, Eray Ekin (My University, 2018)
Günümüzde sağlık hizmetlerinin ana unsuru olan insanfaktörünün önemi giderek anlaşılmakta ve örgütsel amaçlara ulaşmakiçin yöneticiler ve sağlık çalışanlarına yatırım yapılmaktadır. Rekabetin,küreselleşmenin ve teknolojik gelişmelerin hızla ön plana çıktığı sağlıksektöründe insanların performanslarına bağlı olan örgütsel başarılar,sağlık çalışanlarının doğru şekilde yönlendirilmeleri ve desteklenmeleriile sağlanabilmektedir. Dolayısıyla sağlık hizmetlerinde Yönetici-sağlıkçalışanı ilişkilerine ve hastane performansına katkı sağlayacak olanyöntemler gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Yönetici-sağlık çalışanıetkileşiminde yöneticilerin, hem genel hem de yönetsel özyeterlilikleri vesağlık çalışanlarından beklentileri, sağlık çalışanlarına dönüktutumlarını etkilemektedir. Yöneticilerin sağlık çalışanlarına dönüktutumları sağlık çalışanlarını etkilemekte ve iş performansına olumlu yada olumsuz olarak yansımaktadır. Başarıya ulaşmak için kişininöncelikle kendinin farkında olması, yapabileceklerine inanması vekendini takip edenleri de kendileriyle ilgili yapabileceklerine inandırmasıgerekmektedir. Böylece ‘Pygmalion Etkisi’ gerçekleşecektir.Kısacası Pygmalion Etkisi, bir yöneticinin yüksek beklentilerininsağlık çalışanına özel ilgi harcamasını beraberinde getirdiğini vebeklentilerin sonucunda sağlık çalışanının performansının geliştiğiniifade etmektedir. Pygmalion Etkisi, geniş bir örgütsel davranışdeğişkenleri grubunu, kişilerarası beklenti, iletişim, liderlik, öz beklenti,motivasyon ve performansı içerir. İşgücünü artırmak için önemli biranahtar olarak da karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada, yeni bir yönetim anlayışı olan Pygmalion etkisikonusu, sağlık ve örgütsel alanda yapılan çalışmalar ile ilişkilendirilerekaçıklanmış, Pygmalion etkisi konusunda yapılan bazı araştırma bulgularıile değerler ekseninde bir teorik çözümleme yapılmaya çalışılmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Hemşirelik