Sosyal Hizmet Kuruluşlarında Bakım Altında Bulunan Çocuklar ile Ailesinin Yanında Kalan Çocukların Ağız ve Diş Sağlığı Düzeylerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi - Yıldız, Semsettin; Dündar, Ümran Cıhan (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bakım tedbiri kapsamında sosyal hizmet kurumlarında kalan çocuklar ile aileleri ile beraber yaşayan çocukların ağız ve diş sağlığını değerlendirmek ve tedavi ihtiyacını belirleyip iki grup arasında kıyas yapmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, Fırat Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’na başvuran 2-15 yaş grubundaki 398 çocuk birey ile Sosyal Hizmetler Elazığ İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Evleri Sitesi’nde kalan aynı yaş grubundaki 65 çocuğun ağız ve diş sağlığı taraması sonucunda gerçekleştirilmiştir. Muayenede çocukların diş çürüğü, dental travma varlığı, ağız hijyeni ve fırçalama alışkanlıkları kaydedildi. Veriler istatistiksel yöntemlerle incelendi. Bulgular: Ailelerinin yanında kalan klinik çocuklarda ağız içi hijyen değerlendirmesi, ağız temizliği iyi olanların oranı, sosyal hizmet grubundan daha yüksek bulunurken (p<0.05), fırçalama alışkanlığı daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Travma varlığı istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen bu oran sosyal hizmet grubunda daha yüksek (p>0.05) bulunmuştur. DMF-T ve dmf-t indeksi (D-d: çürük, M-m: çekilmiş, F-f: dolgu, T-t: toplam, DMF-T: daimi dişlenme, dmf-t: süt dişlenmesi) olarak belirlenmiştir. Katılımcıların dmf-t değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken (p<0.05), katılımcıların gruplarına göre DMF-T, PUFA ve pufa prevelansları değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sınırlı sonuçlara göre, kurum bakımında kalan çocukların ağız ve diş sağlığı seviyesinin ailesinin yanında kalan çocuklara göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Aileler, çocukların ağız diş sağlığında önemli bir yere sahiptir.
Keywords: Çocuk diş hekimliği; kurum bakımı; ağız ve diş sağlığı; Sosyal hizmetler