MANİSA İLİ ALAŞEHİR VE KULA İLÇELERİ HALK İNANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - EKİZ, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2000)
OZET ;j^ - t Yüksek Lisans Tezi V^ " i " \ \A MANİSA İLİ ALAŞEHİR VE KULA İLÇELERİNDEKİ HALK İNANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI İbrahim EKİZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Dinler Tarihi Bilim Dalı 2000,Sayfa:95 "Manisa İli Alaşehir ve Kula İlçelerindeki Halk İnanışlarının Karşılaştınlması"ad\ altında gerçekleştirilen ve büyük bir bölümü alan araştırmasına dayanan bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Alaşehir ve Kula ilçelerinin adının kaynağı, jeopolitik yapısı ve tarihi hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Tezin birinci bölümünde Alaşehir ve Kula ilçelerindeki doğumla ilgili halk inanışlarının, ikinci bölümünde ilçelerdeki evlenme(düğün) ile ilgili halk inanışlarının,üçüncü bölümde ise ilçelerdeki ölüm, yatır- türbe ve diğer inanışların karşılaştırılması yapılmıştır. Türbeler araştırılırken gerek yazılı kaynaklardan gerekse o yöre halkından bilgi alınmıştır. Özellikle mülakat ve gözlem metodu uygulayarak kaynak hakkında kesin bilgiye ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmamız sonucu Alaşehir ve Kula'da gerek doğum,evlenme ve ölümle ilgili halk inanışlarının gerekse türbe-yatırla ilgili inanışların mevcut olduğunu gördük. Ölüm ve çevresinde toplanan anlayışların eski Türk inanışlanyla bağlantılı olup bu inancın günümüze kadar yaşadığım gözlemledik.

SUMMARY Master Thesis COMPARISON OF THE BELIEF OF PEOPLE İN MANİSA CITY AND İN ALAŞEHİR AND KULA TOW ;NS İbrahim EKİZ The Universty of Fırat Social Sciences Institute Main Science Branch of Philosophy and Religion Sciences 2000, Page:95 This study that named "Comportson of The Belief of People in Manisa City and İn Alaşehir and Kula Towns" consisted an introduction section and three other sections and this study is about the social survey. İn the part of introduktion; the origin of alasehir and kula twons names, their history and geopolitics structure has givenin the first part of the thesis,the birth belief of people, the second part marrige(wedding),and in the third part holy places as tomb and mousoleum belief was investigated(examined).While these holy places were investigated, in formations from written souces and suburb people has taken especially to reach for definite informations,many interviews and obsernational methods were used. İn the result of this investigation it is found that there is both belief of tomb,mouseleum and the belief of birht and wedding.The mentality of death and the believes are related of the old Turkish believes and this belief lives today.
Comprasion of the belief of peomple in Manisa city and in Alaşehir and Kula towns
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion; Halk Bilimi (Folklor); Folklore