İRRİTABL BARSAK SENDROMU VE İNFLAMATUVAR BARSAK HASTALIKLARINDA SERUM TRİMETİLAMİN N-OKSİT DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜRGAN, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
İrritabl barsak sendromu (İBS) yaşam konforunu ve üretkenliği olumsuz etkileyen, defekasyon ile rahatlayan, kronik karın ağrısı ile karakterize, dünya çapında en yaygın karşılaşılan fonksiyonel gastrointestinal sistem hastalığıdır. Ülseratif Kolit (ÜK) ve Crohn Hastalığı (CH); sebebi kesin olarak bilinmeyen, patogenezinde genetik, çevresel ve intestinal mikrobiyal etkenlerin rol aldığı inflamatuar barsak hastalıklarıdır (İBH). Bu hastalıklar; kronik, ilerleyici ve tekrarlayıcı niteliktedir. Serum trimetilamin n-oksit (TMAO) seviyesi mikrobiyotaya bağlı olarak farklılık göstermektedir. Diyabetes mellitus, obezite, kronik böbrek hastalığı ve metabolik hastalıklarda mikrobiyota ve disbiyozisin yerinin önemli olduğu son yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, İBS ve İBH'nin tanısını invaziv olmayan bir tetkikle hızlandırmaya katkı sağlamak amacıyla serum TMAO düzeyini saptamaktır. Çalışmaya İBS tanısı olan 50 hasta, ÜK tanısı olan 50 hasta, CH tanısı olan 50 hasta ve 50 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 200 kişi dâhil edilmiştir. Alınan kan numunelerinin serum kısmı ayrılarak serum örneklerinde TMAO düzeyi değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 22.0 paket programı kullanılmıştır. Tüm analizlerde (p<0,05) sonucu istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. İBS hastaları kontrol grubuyla kıyaslandığında İL-10, TNF-? ve İL-1? düzeyi anlamlı şekilde yüksek tespit edilmiştir (p<0,001). Ancak İL-6 düzeyi kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. ÜK hastaları kontrol grubuyla kıyaslandığında İL-10, TNF-? düzeyleri anlamlı şekilde yüksek tespit edilmiştir (p<0,001). Fakat İL-6 düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük tespit edilmiştir. Crohn hastalarında TNF alfa düzeyi yüksek bulunmuştur (p<0,001). Ancak İL-1 beta ve İL-6 düzeyleri bunun aksine kontrol grubu ile karşılaştırıldığında daha düşük düzeyde tespit edilmiştir. İBS hastalarında kontrol grubuyla kıyaslandığında serum TMAO düzeyi anlamlı bir şekilde daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Crohn hastalırında diğer üç grup ile kıyaslandığında serum LPS düzeyi anlamlı bir biçimde yüksek tespit edilmiştir (p<0,001). Çalışmamızda ÜK hastalrında TMAO düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir şekilde daha düşük tespit edilmiştir (p<0,001). Fakat CH'de bunun aksine serum TMAO düzeyi kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir şekilde yüksek tespit edilmiştir (p<0,001). Crohn hastalığında ülseratif kolite kıyasla kolonik tutulumun daha az sıklıkta görülmesi bize bu farklılığın sebebinin kolonik tutulum ile bağlantılı olabileceğini düşündürmekle birlikte; TMAO'nun İBH'de biyobelirteç olarak kullanılabilmesi için daha geniş popülasyona sahip, çok merkezli yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: İrritabl Barsak Sendromu, Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı, TMAO

Irritable bowel syndrome (IBS) is the most common functional gastrointestinal system disease worldwide, characterized by chronic abdominal pain, relieved by defecation, negatively affecting life comfort and productivity. Ulcerative Colitis (UC) and Crohn's Disease (CD) are inflammatory bowel diseases (IBD) in which genetic, environmental and intestinal microbial factors play a role in the pathogenesis of which the exact cause is unknown. These diseases are chronic, progressive and recurrent. The serum trimethylamine n-oxide (TMAO) level varies depending on the microbiota. Recent studies have shown that the microbiota and dysbiosis are important in diabetes mellitus, obesity, chronic kidney disease and metabolic diseases. The aim of this study is to determine the serum TMAO level in order to contribute to accelerating the diagnosis of IBS and IBD with a non-invasive examination. A total of 200 people have been included in study as 50 patients with a diagnosis of IBS, 50 patients with a diagnosis of UC, 50 patients with a diagnosis of CD, and 50 healthy controls. The serum part of the blood samples taken is separated and the TMAO level is evaluated in the serum samples. IBM SPSS Statistics Version 22.0 package program is used in the statistical analysis of the data. A result of (p< 0.05) was considered statistically significant in all analyzes. When IBS patients are compared with the control group, IL-10, TNF-? and IL-1? levels have been found to be significantly higher (p<0.001). However, IL-6 level has been found to be lower than the control group. When UC patients are compared with the control group, IL-10 and TNF-? levels have been found to be significantly higher (p<0.001). However, IL-6 levels have been found to be lower than the control group. TNF alpha level has been found to be high in Crohn's patients (p<0.001). However, IL-1 beta and IL-6 levels have been found to be lower when compared to the control group. Serum TMAO level has found to be significantly lower in IBS patients compared to the control group (p<0.001). Serum LPS level has been found to be significantly higher in Crohn's disease when compared to the other three groups (p<0.001). In our study, TMAO levels have been found to be significantly lower in UC patients compared to the control group (p<0.001). However, serum TMAO level has been found to be significantly higher in CD compared to the control group (p<0.001). The fact that colonic involvement is less common in Crohn's disease compared to ulcerative colitis makes us think that the reason for this difference may be related to colonic involvement; We think that new multicenter studies with a larger population are needed in order to use TMAO as a biomarker in IBD. Keywords: Irritable Bowel Syndrome, Ulcerative Colitis, Crohn's Disease, TMAO
Investigation of serum trimethylamine N-oxide levels in irritable bowel syndrome and inflammatory bowel diseases
Keywords: İç Hastalıkları