BİYOLOJİK VE ÇEVRE ÖRNEKLERİNDEKİ KURŞUNUN ZENGİNLEŞTİRİLEREK ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRESİYLE TAYİNİ - BAKIRDERE, SEZGİN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada, Elazığ ili içinden geçen çevre yolunun her iki tarafından alınan toprak örneklerindeki Pb düzeyleri Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile tayin edilmiştir.. Ayrıca bu yol kenarlarından temin edilen bitki yapraklan, sebze, meyve, su ve süt örneklerinde de Pb tayini yapılmıştır. Su ve süt örneklerinde Pb'un miktarı oldukça düşük olduğundan, analiz şemasına aktif karbon üzerinde önderiştirmede eklenmiştir. Bu amaçla, kupferron ve 4-(2-piridilazo) rezorsinol (PAR) komleksleştirici reaktif olarak kullanılmıştır. Atom tutucu yanklı tüp (STAT), Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresinin duyarlılığı arttırması için kullanılmıştır. Yöntemin doğruluğunu tespit etmek için örneklerin bir kısmı için Grafit Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometresi ile ölçülmüştür. Bulunan değerlerden, yüzey topraklarındaki Pb konsantrasyonlarının 1.1 ile 45 ppm aralığında olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Kurşun, Toprak, Meyve, Sebze, Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi
Determination of Pb in the biological and environmental samples by AAS after enrichment
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry