ELAZIĞ İLİNDE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA İŞ DOYUMU VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER - KAYA, FERİT (Fırat Üniveristesi, 2013)
İyi bir sağlık hizmeti sunabilmek için çalışanların işlerinden memnuniyeti önemlidir. Çalışanların istekleri ile işin özellikleri birbirine uyum sağladığında iş doyumu gerçekleşir. Bu araştırmadaki amaç, birinci basamak sağlık çalışanlarındaki iş doyumunu ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Kesitsel nitelikte ve tanımlayıcı olan bu araştırma Elazığ il merkezindeki Aile Hekimliği Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezi ve Verem Savaş Dispanseri personeli arasında yapılmıştır. Gerekli izinler alındıktan sonra Aile Hekimliği Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezi ve Verem Savaş Dispanserinde çalışan kişilere direkt gözlem altında anket uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini oluşturan 310 kişiden 282'sine (%94) ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin 104'ü doktor, 132'si yardımcı sağlık personeli ve 46'sı diğer (hizmetli, şöför)'lerinden oluşmaktadır. Araştırma kapsamına alınan kişilerin yaş ortalaması 37.21±7.70 olup, %60.6'sı kadın, %80.1'i evli, %96.5'i en az lise mezunuydu. Araştırma kapsamındaki kişilerin toplam iş doyumu puan ortalaması 63.24±13.63'dür. Hekim ve hemşirelerin genel iş doyumu puan ortalaması yüksek bulunurken, hizmetli personelin iş doyumu puan ortalaması düşük bulunmuştur. Kadrolu ve sözleşmeli personelde, kadınlarda, eşi çalışanlarda, mesleğini isteyerek seçenlerde, eğitimi yüksek olanlarda, sağlık personelinde, çalışma süresi fazla olanlarda, geliri yüksek olanlarda, çocuk sayısı 3 ve daha az olanlarda ve işini yeteneklerine uygun bulanlarda iş doyumu puan ortalaması yüksek bulunurken, medeni durum, çocuk sahibi olmak ve yaşın etkilemediği görülmüştür. Sonuç olarak geliri yüksek olanlarda, işini yeteneklerine uygun bulan ve mesleğini isteyerek seçenlerde iş doyumu ölçeği puan ortalamasını arttırdığı görülmüştür. Bu durum aynı statüye sahip personelde ücret dengesinin kurulması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Gelir düzeyi düşük olanlarda iş doyumunun düşük olması maaş artırımının bir çözüm olacağını ve Toplum Sağlığı Merkezindeki iş doyumu puan ortalamasının düşük olması TSM şartlarının düzeltilmesi gerekliliğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak sağlık çalışanları, iş doyumu,

Job satisfaction of the workers is important to provide a good health care. Job satisfaction occurs when the wills of the workers complies with the features of the job. The aim of this study is to assess the job satisfaction of the the primary health care providers and the factors affecting it. This cross-sectional and descriptive study was carried out among the staff in The Family Physicians Centers, The Public Health Care Centers and The Fight Tuberculosis Dispanseries İn Elazığ Province. After necessary permissions were taken, the questionnaire was completed by the staff of The Family Physicians Centers, The Public Health Care Centers and The Fight Tuberculosis Dispanseries under direct observation. Out of 310 people consisting of the study universe, 283 participants (94%) were reached. The participants consist of 104 doctors, 132 assistant health care providers and 46 others ( janitors, drivers) The mean age of the participants was 37.21±7.70, 60.6% of them were women, 80.1% married, 96.5% graduated from at least High school. The mean of the general job satisfaction point of the participants in the study is 63.24±13.63. While the mean of the general job satisfaction point of the physicians and the nurses is found higher, the mean of the general job satisfaction point of janitors and other staff is found lower. The mean of the general job satisfaction point is found higher among the permanent and contract employee, women, health care staff, those whose wife/husband works, who chose his job willingly, who has much more education, who has longer working hours, who has high income, who has 3 or less children and who finds his job suitable for his skills; however the marital status, having children and age do not affect the mean point. As a result, the mean of the job satisfaction scale point is calculated higher among those who has high income, who finds his job suitable for his skills, who chose his job willingly. This implies that there must be a wage balance among the staff having the same status. The lower job satisfaction among lower income staff indicates that the solution is to rise the wages; and the lower mean of the general job satisfaction point in The Public Health Care Centers indicates the necessity of improving the conditions of The Public Health Care Centers. Key words: Primary Health Care Providers, job satisfaction
The job satisfacti?on of the the primary health care providers in Elazig province and the factors affecting it
Keywords: Halk Sağlığı