OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK TANILI HASTALARDA İNSULA HACİMLERİ VE KLİNİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ - YILDIZ, SEVLER (Fırat Üniveristesi, 2018)
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tanı özellikleri iyi belirlenmiş, DSM-IV e göre anksiyete bozuklukları içerisinde sınıflandırılan, ancak DSM-V te ayrı bir başlık altında ele alınan ve üzerinde önemle durulmuş bir psikiyatrik bozukluktur. Son yıllarda obsesif kompulsif bozukluk hastalarında yapılan nörogörüntüleme çalışmalarında, hastalığın belirleyici belirti ve bulguları ile ilişkili olması muhtemel anormallikler saptanmıştır. Bu çalışmada, obsesif kompulsif bozukluğunun etyopatogenezini daha iyi anlayabilmek için hastalarda insula volümü ve ilişkili parametrelerinin morfometrik değişikliklerinin araştırılması amaçlandı. Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre OKB tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 20 hasta ile 13 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D), Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM-A), Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği (Y-BCOS) ve SCID-I uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak insulanın volümetrik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan hastalar ile sağlıklı kontroller arasında insula volümleri açısından anlamlı düzeyde fark gözlenmemiştir. İnsulanın hem hastalığın patofizyolojisi hem de klinik seyri ile ilişkisinin olabileceği söylenebilir. Bu bölgenin fonksiyonel özelliklerini inceleyen görüntüleme teknikleri ve bilişsel işlevleri inceleyen testlerin birlikte ele alındığı çalışmaların daha önemli ve verimli sonuçlara ulaşılmasını sağlayabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Volüm, İnsula, MRG

Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a prevalent and disabled disorder which is categorized in Obsessive Compulsive and Related Disorders in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth edition. Recently, in neuroimaging studies, some abnormalities that may be related to the signs and symptoms of the disease have been shown. In this study; it has been aimed to investigate the morphometric alterations of insula in OCD patients for understanding the pathophysiology. The study comprised 20 OCD patients who had applied to Fırat University Hospital Department of Psychiatry as out- or in- patients and had been diagnosed with OCD according to the criteria of DSM-IV and 13 healthy controls. The patients were administered the sociodemographical data form, Hamilton Rating Scale for Depression(HAM-D) and the Hamilton Rating Scale for Anxiety (HAM-A), Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale(Y-BOCS) and SCID. The volumetric measurement of insula was performed on patients and control group by using MRI. For the left and right insula volumes there were no differences between the patients and healthy controls. This can be considered insula has a relationship with both pathophysiology and clinical course of the disease. Our study suggested that the investigations which use together the imaging technique that examine the functional qualifications of this area and the tests research the cognitive functions, make us to provide to reach more important and effective results. Key Words: Obsessive-Compulsive Disorder, Volume, Insula, MRI
Insula volume in patient with obsessive-compulsive disorder and relationship with the clinical variabilities
Keywords: Psikiyatri