Sihhi ve Gayri Sihhi Müesseselerdeki İşletmeci ve Çalışanları ve Bağırsak Parazitlerinin Sıklığı - Koloren, Zeynep; Turan, Ayşe; Depecik, Fehime; Geçit, İlhan; Özer, Ali; Karcı, Erdal; Karadan, Mesut (My University, 2011)
Amaç: Parazitlerde bulaşma genellikle fekal-oral yolla olup insandan insana doğrudan veya besinler aracılığı ile yumurtaların ve kistlerin alınması şeklinde gerçekleşmektedir. Çalışmada sıhhi ve gayri sıhhi müesseselerdeki işletmeci ve çalışanlarda bağırsak parazitlerinin sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Örnekler nativ-lugol, Trichrome ve asit-fast boyama yöntemleri ile incelenmiştir. Bulgular: İncelenen 2264 dışkının %26.00’sında pozitifl ik saptanmıştır. Parazitlerin görülme oranları; %9.8 Entamoeba coli, %7.2 Blastocystis hominis, %7.2 Iodamoeba butschlii, %3.4 Giardia intestinalis, %0.9 Dientamoeba fragilis, %0.13 Entamoeba histolytica, %0.08 Chilomastix mesnilii, %0.04 Trichomonas intestinalis, %0.04 Entamoeba hartmanni, %0.04 Hymenolepis nana, %0.04 Taenia spp. ve %0.04 Enterobius vermicularis şeklindedir. Sonuç: Araştırmada portör bakısı için gelen sağlıklı bireylerde tespit edilen bu oran, bölgede bağırsak parazitlerinin halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu göstermektedir. Ayrıca sıhhi ve gayri sıhhi müesseselerdeki işletmeci ve çalışanların gerek yaptıkları iş gerek satış süreçlerindeki halkla olan iletişimleri, parazitlerin yaygınlığında önemli bir faktör olarak değerlendirilebilir.
Keywords: Yaygınlık; Yaş dağılımı; Cinsiyet dağılımı; İnsan; Bakım verenler; Paraziter hastalıklar; Hastalık kaynakları; Meslek grupları; Çevre ve halk sağlığı; Hastalık vektörleri