Klopidogrelin Dişi Sıçanlarda Bronş Düz Kas Kasılması Üzerine Etkilerinin İncelenmesi - Serhatlioglu, İhsan; Kacar, Emine; Batmaz, Hüsna; Sayın, Orhan; Bozyil, Ahmed Sait; Pervın, Mehtap; Özdede, Mehmet Rıdvan (My University, 2024)
Giriş ve Amaç: Klopidogrel, platelet agregasyonunu inhibe eden antitrombositer bir ajandır. Sıklıkla koroner arter hastalığı gibi damar kan akımının bozulduğu durumlarda ve tedavi sonrası idame olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Bu denli sıklıkla kullanılıyor olması kardiyovasküler sistem üzerine olan etkileri dışında diğer sistemler üzerindeki etkilerinin de incelemeye değer olduğunu düşündürmüştür. Ayrıca daha önce yapılan bir çalışmada da klopidogrelin mesane düz kası üzerinde inhibitör etkinliği olduğu gösterilmiştir. Bu bağlamda bu çalışma ile bir başka düz kas dokusuna sahip olan bronş üzerinde klopidogrelin olası etkilerinin incelemesi hedeflenmiştir. Yöntem: Bu çalışmada erişkin (8-10 haftalık) Sprague-Dawley cinsi dişi ratlar kullanıldı (n=9). Ratlar diöstrusta fazında dekapite edildi ve ana bronşları izole edildi. Elde edilen bronşlardan 3 mm’lik halka şeklinde stripler elde edildi. Bronşlar, krebs solüsyonu içeren izole organ banyolarına asıldı. Regülasyon süreci tamamlandıktan sonra 0.1 µM ve 10 µM dozlarında klopidogrel non-kümülatif olarak verildi ve aynı işlem 10 µM asetilkolin (Ach) ile indüklenen bronşlar üzerinde de tekrarlandı. Klopidogrel’in etkileri maksimal kasılma amplitüdü (Emax) ve izometrik kontraktilite indeksleri açısından değerlendirildi. Elde edilen veriler yüzde olarak normalize edildi ve eşleştirilmiş t-testi (SPSS 22.0) kullanılarak analiz edildi. Bulgular: 0.1 µM ve 10 µM klopidogrel uygulamasının Emax değerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farka neden olmadığı görüldü. Ach ile indüklenmiş bronş düz kasında ise 0.1 µM klopidogrel uygulaması istatistiksel olarak anlamlı bir değişikliğe neden olmazken 10 µM’lık doz Emax değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalmaya neden olmuştur (P<0.05). Sonuç: Klopidogrel uygulamasının, Ach ile indüklenen bronş düz kasında kasılma üzerinde inhibitör etkiye sahip olduğu görüldü. Bu etki, klopidogrelin klinik kullanımında göz önünde bulundurulmalıdır.
Keywords: Biyoloji; Fizyoloji; Veterinerlik