Elazığ'daki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinin bakteriyel yönden incelenmesi - Kılıç, Ayşe; Şeker, Engin; Özcan, Mikail; Ispır, Ünal (My University, 2007)
Bu çalışmada, altı farklı alabalık işletmesinden alman gökkuşağı alabalıklarının barsak, kan, karaciğer, böbrek ve vücut boşluğu'na ait aerobik bakteriyel flora araştırıldı. Balıklardan alman örneklerden Tryptic Soy Ağar, ShotsWatman Agar ve Anacker Ordal Ağar besiyerine ekim yapıldı. Biyokimyasal testler yapıldıktan sonra patojenik mikroorganizma olarak Yersinia ruckeri (142 suş, %51.07), Pseudomonas sp. (104 suş, %37.41) ve Flavobacterium sp. (32 suş, %11.51) izole edildi.
Keywords: Mikrobiyal flora; balık çiftlikleri; Elazığ; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; Pseudomonas; Flavobacterium; balık yetiştiriciliği; Yersinia ruckeri