BAĞLAM TEMELLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMININ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA, PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNE VE FEN DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - KARABULUT, BULUT (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmanın temel amacı, Fen Bilimleri dersi "Işığın Madde ile Etkileşimi" ünitesinde bağlam temelli yaklaşımın ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarına, problem çözme becerilerine ve fen dersine yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Ayrıca, bağlam temelli yaklaşım doğrultusunda bağlam temelli sorulardan oluşan bir başarı testi de madde analizleri yapılarak geliştirilmiştir. Çalışma, yarı deneysel desen kullanılarak Diyarbakır ili Kayapınar ilçesinde bulunan iki ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında öğrenim görmekte olan toplam 131 yedinci sınıf öğrencisi (67 deney, 64 kontrol) oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen bağlam temelli sorulardan oluşan başarı testi, klasik sorulardan oluşan başarı testi, Yaman (2003) tarafından geliştirilen Problem Çözme Becerisi Ölçeği ve Benli vd. (2012) tarafından geliştirilen Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Başarı testlerinin kapsam geçerliliği için alan uzmanlarından görüş alınarak belirtke tablosu hazırlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler nicel analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda bağlam temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarıları, problem çözme becerileri ve fen dersine karşı tutumları üzerindeki etkisi deney grubu lehine belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarının Fen Bilimleri eğitiminde bağlam temelli yaklaşımın daha etkili kullanımını teşvik edeceği ve alandaki uygulayıcılar için rehberlik edeceği düşünülmektedir.

The main purpose of this study is to examine the effect of the context-based approach in the "Interaction of Light with Matter" unit of the Science course on the academic achievement, problem-solving skills, and attitudes towards science lessons of middle school students. In addition, within the framework of the context-based approach, an achievement test consisting of context-based questions was developed by conducting item analyses. The study was carried out in two middle schools located in the Kayapınar district of Diyarbakır province using a quasi-experimental design. The sample of the research consisted of a total of 131 seventh-grade students (67 experimental, 64 control) studying in the 2024-2025 academic year. As data collection tools, an achievement test consisting of context-based questions developed by the researcher, a classical achievement test, the Problem-Solving Skills Scale developed by Yaman (2003), and the Attitude Scale Towards Science Course developed by Benli et al. (2012) were used. For the content validity of the achievement tests, a table of specifications was prepared by obtaining opinions from field experts. The data obtained in the study were analyzed using quantitative analysis methods. As a result of the research, the effect of the context-based learning approach on students' academic achievement, problem-solving skills, and attitudes towards science lessons was determined in favor of the experimental group. It is thought that the results of the study will encourage the more effective use of the context-based approach in science education and provide guidance for practitioners in the field.
Investigation of the effect of the context-based learning approach on middle school students' academic achievement, problem-solving skills, and attitudes towards science lessons
Keywords: Eğitim ve Öğretim