PANİK BOZUKLUKTA GHRELİN, TRİGLİSERİT, KOLESTEROL VE ALT TİPLERİNİN DÜZEYLERİ VE KLİNİK DEĞİŞKENLİKLERLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - PARMAKSIZ, SERAP (Fırat Üniveristesi, 2007)
Son yıllarda, degisik ruhsal bozuklukların patofizyolojisini açıklamada ghrelinile ilgili çalısmalar önemli bir yer tutmaya baslamıstır. Panik bozukluk (PB)etyopatogenezinde lipit profillerinin ve ghrelinin önemi bilinmemektedir. Bu çalısmadapanik bozukluk alt tiplerinde, serum ghrelin, kolesterol, trigliserit ve alt tiplerinindüzeyleri ve klinik degiskenlerle olan iliskisi arastırılmıstır.Çalısma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Klinigi vePoliklinigi'ne basvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerinegöre panik bozukluk tanısı almıs ve çalısma ölçütlerine uyan 32 panik bozukluklu hastaile 12 saglıklı kontrol grubu çalısmaya dahil edilmistir. Hastalara sosyodemografik veklinik bilgi formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçegi ve Panik AgorafobiÖlçegi uygulanmıstır. Çalısma ölçütlerine uyan hasta ve kontrol gruplarında serumghrelin, trigliserit, kolesterol ve alt tiplerinin düzeylerine bakılmıstır.Kontrol grubuyla, agorafobili ve agorafobisiz panik bozukluklu hastalararasında; HDL-K dısında, Ghrelin, kolesterol, trigliserit, VLDL-K ve LDL-K düzeyleriarasında anlamlı farklılıklar belirlendi Bu anlamlı farklılıklar agorafobili ve agorafobisizalttiplerde de devam etti.PB'lu hastalarda birbiriyle zaten etkilesim içerisinde olan ghrelin ve tüm lipitprofilleri arasında patofizyolojik bir iliski olabilir. Bu iliskinin hem bulgular hem detartısma bölümünde ayrıntılarıyla bahsedildigi üzere agorafobili olanlarda olmayanlaragöre daha belirgin oldugunu ve böyle bir ayrımın klinik olmaktan öte nörobiyolojik birayrımı da içerebilecegini söyleyebiliriz. Ancak bu konuda çok fazla çalısmaya ihtiyaçbulunmaktadır. Bütün bunların ötesinde de PB'lu hastaları ruhsal açıdan takip ederkenkardiovasküler açıdan belki de bir risk grubu olarak ayrıca takip etmenin önemi vegerekliligini de vurgulamak gerekir.Anahtar Kelimeler: Agorafobili panik bozukluk, agorafobisiz panik bozukluk,ghrelin, kolesterol, trigliserit

Recently, the studies regarding ghrelin to examine the pathophysiology ofvarious psychiatric disorders have been focused. It is unknown the importance of thelipid profils and ghrelin in the panic disorder (PD). In the present study, the values ofserum ghrelin, triglyceride, cholesterol, and subtypes and its relationships with clinicalvariables in PD subtypes were evaluated.The study comprised 32 panic disordered patients who had applied to FiratUniversity Firat Medical Center Department of Psychiatry as out- or in- patients andhad been diagnosed with panic disorder according to the criteria of DSM-IV and 12healthy controls. The patients were administered the sociodemographical data form,Hamilton Depression Rating Scale and Panic Agoraphobia Rating Scale. In the patientsand controls who were met the study criteria, serum ghrelin, triglyceride, cholesterole,and subtypes levels were obtained.There are significant differences between VLDL-C, LDL-C, TG, totalcholesterol; ghrelin levels in the PD with agoraphobia or without agoraphobia comparedto controls but not HDL-C levels. These significant differences continued in thesubtypes of the PD with agoraphobia and without agoraphobia.Conclusions: There may be a pathophysiological association between ghrelinand total lipid profiles which they have already an interaction between each other in PDpatients. These relationships which are particularly discussed in both discussion and thefindings sections are more clear in the PD with agoraphobia than without agoraphobia.We consider that this distinction include neurobiological discriminations beyondclinical features. But it?s necessary too much studies in this subject. In addition to them;we should emphasize when we follow up patients with PD it should be considered thisgroup under the risk in regard to cardiovascular.Key words: Panic disorder with agoraphobia, panic disorder withoutagoraphobia, ghrelin, cholesterole, trigliceride
Investigation of The Levels of Ghrelin, Tryglycerıdes, Cholesterol and Subtypes of Cholesterol in Patıents With Panıc Disorder With Relation to the Disease Clinical Status
Keywords: Psikiyatri