ANTEPFISTIĞI PSILLIDI AGONOSCENA PISTACIAE BURCKHARDT & LAUTERER, 1989 (HEMIPTERA: PSYLLIDAE)’NE KARŞI KULLANILAN BAZI İNSEKTİSİTLERİN UYGULAMA ZAMANININ ARAŞTIRILMASI - Usanmaz, Hakan; Aslan, M. Murat; Özgen, İnanç (My University, 2022)
Bu çalışma, antepfıstığı bahçelerinde ciddi verim kayıplarına neden olan Agonoscena pistaciae’nin mücadelesinde en fazla kullanılan 4 insektisitin farklı zamanlarda uygulanmasını karşılaştırmak amacıyla Gaziantep (Oğuzeli) ve Şanlıurfa (Birecik) illerinde 2016 yılında yürütülmüştür. Biyolojik etkinlik denemeleri şeklinde yürütülen bu çalışmada denemeler Gaziantep ilinde mayıs ayında kurulurken, Şanlıurfa ilinde ise ağustos ayında kurulmuştur. Biyolojik etkinlik denemeleri standart ilaç deneme metotlarına göre yapılmıştır. Çalışmada, Deltamethrin, Thiamethoxam + Lambda-cyhalothrin, Cypermethrin ve Lambda-cyhalothrin etkili maddeleri denemeye alınmıştır. Denemeler 3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve ilaçların ruhsat dozları ve kontrol denemenin karakterlerini oluşturmuştur. Bir parsel 3x3=9 ağaç olarak alınmıştır. Nimf sayımları ortadaki ağaçlardan yapılmış ve ilaçlamadan önce, ilaçlamadan sonra ise 7, 14 ve 21. günlerde yapılmıştır. Sayım sonuçları, yaprak örneklerinde her parselde sayılan canlı nimf sayımları üzerinden Henderson-Tilton formülüne göre değerlendirilmiştir. Denemelerde kullanılan insektisitler mayıs ayında %90’ın üzerinde biyolojik etkinlik gösterirken; ağustos ayındaki uygulamada ise bu oran %90’ın altına düşmüştür. Bir insektisitin başarılı sayılabilmesi için en az %90‘lık bir etki göstermesi gerekmektedir. Bunun sebebinin ikinci uygulamada yapraklar üzerinde yoğun olarak bulunan fumajin tabakasının olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Agonoscena pistaciae; uygulama zamanı; insektisit; biyolojik etkinlik