1998 AFET YÖNETMELİĞİ'NİN EC 8 VE UBC-97 İLE KARŞILAŞTIRILMASI - KUZGUN, KEMAL EMRE (Fırat Üniveristesi, 2007)
Ülkemiz nüfusunun yüzde 95'i deprem riski altında yaşamaktadır.Kuzey Anadolu ve DoğuAnadolu Fay hatları nedeniyle çok sayıda büyüklüğü 7.0 Richter'e varan şiddetli deprem meydanagelmiştir ve de gelmeye de devam edecektir.Bu nedenle insanlarımızı ve şehirlerimizi korumak veKocaeli Depreminde olduğu gibi ağır kayıpları tekrar yaşamamak için depreme dayanıklı yapıtasarımına önem verilmelidir.Depreme dayanıklı yapı tasarımının ilk adımı deprem kuvvetlerinin belirlenmesidir.Bu amaçlaçeşitli hesap yöntemleri kullanılmasına rağmen bu yöntemlerin barındırdığı belirsizlikler nedeniyletam olarak deprem kuvvetlerinin hesaplanması mümkün değildir.Deprem hasarları yapıların gerçek davranışı hakkında fikir verir ve depreme dayanıklı tasarımkonusunda zorunlu kuralları ortaya koyar.Hasarların genel sebepleri düzensiz taşıyıcı sistemler,konstruktif kurallara uyulmaması ve düşük malzeme kalitesidir.Genel olarak deprem yönetmelikleri deprem kuvvetlerinin hesaplamaları,taşıyıcı sistemleriçin düzensizlik kriterleri ve konstrüktif detaylar için kurallar verir ve malzeme kalitesi için alt sınırbelirler.İsimleri yada yürürlükte olduğu ülkeler farklı olsa da bütün yönetmeliklerin ortak noktasıdeprem etkilerine karşı minimum dayanım ve sünekliğin beraber sağlanması gerekliliğidir.Bu çalışmanın amacı 2007 Deprem Yönetmeliği,Eurocode 8 ve Uniform Building Code 8arasında inceleme ve karşılaştırma yapmaktır.Anahtar Kelimeler:Depreme dayanıklı tasarım,düzensiz yapılar,statik analiz yöntemleri,modbirleştirme yöntemi,lineer zaman-tanım alanı analizi, taban kesme kuvveti süneklik düzeyi yüksekelemanlar.
The comparison of 1998 Disaster Code with EC 8 and UBC-97
Keywords: Deprem Mühendisliği; İnşaat Mühendisliği