X. YÜZYILIN BİLİMLER AKADEMİSİ: İHVÂN-I SAFÂ TEŞKİLATI - Taş, Nusret; Dölek, Haydar (My University, 2017)
İhvân-ı Safâ, 850 yıllarında bir grup İslâm düşünürü tarafından kurulmuş bir teşkilatın adıdır. Bu ad,teşkilat mensuplarından oluşan bir grup düşünürün, 964-967 yılları arasında yazdıkları “İhvân-ı SafâRisâleleri” ile özdeşleşmiştir. Nitekim günümüze kadar gelen Risâleler, bu teşkilatın ismiyleanılmaktadır. İslâm düşüncesinin ilk kez Hint-Fars düşüncesi ve Yunan felsefesi ile karşılaştığı birdönemde faaliyetlerine başlayan İhvân-ı Safâ, din ile felsefeyi, akıl ile nakli uzlaştırma çabaları içinegirmiş ve bu amaçla ciddi bir akademik teşkilat kurmuşlardır. Bu teşkilat, İslâm felsefe ve tasavvufdüşüncesinin temelini oluşturma girişimi ile birlikte kendisinden yüzyıllar sonra Avrupa’da meydanagelen bilimsel faaliyetlerin bir prototipi olması bakımından da önem arz etmektedir. Bu çalışma,İhvân-ı Safâ Teşkilatı’nın akademik dünya tarafından detaylı bir şekilde tanınmasına katkı sunmakamacıyla yapılmıştır. Çalışmada İhvân-ı Safâ Teşkilatı’nın kuruluşu, yapısı, amaçları ve faaliyetleriüzerinde durulmuştur.
Keywords: Edebiyat