Sanal ortamda proje tabanlı öğrenme yönteminin öğrenci basarısına etkisi - Tuncer, Murat; Taşpınar, Mehmet (My University, 2010)
Bilgi, öğretmen, öğrenme ortamı, öğrenme materyali, değerlendirme boyutları geçmiste olduğu gibi bugün de eğitimin temel sorunlarının kaynağıdır. Süphesiz güncel bilgiler, mesleki anlamda kendilerini gelistiren ve yenilemekten korkmayan öğretmenler, öğrenci ve bilgi doğasına göre yapılandırılmıs öğrenme ortamları, çok duyu organına hitap eden, somutlastırılmıs, eğlenceli öğrenme materyalleri ve gerçek gelisimi saptayabilen değerlendirme yaklasımları yasanan sorunların pek çoğunu ortadan kaldıracaktır. Buna karsın bütün bunların gerçeklestirilebilmesi geleneksel öğretimle mümkün görünmemektedir. Bu arastırmada proje tabanlı öğrenme yaklasımı bir sanal ortam uygulamasıyla öğretimde kullanılmıstır. Böylelikle yukarıdaki sorunlara sanal öğrenmenin proje tabanlı öğrenme uygulaması boyutuyla bakılmaya çalısılmıstır. Bu bir anlamda geleneksel öğretime destek arayısıdır. Çünkü günümüz toplumlarında herkese esit imkânlarla eğitim verilememekte, öğrenciler öğrenme etkinliğinde bizzat rol alamadıkları için öğrendiklerini kısa zaman içinde unutmakta, güncel içerikler programlarda yeterince dikkate alınamamakta, eğitim küresel olmaktan çok yöresel nitelik tasımakta ve böylelikle uluslar arası bir rekabet durumu yaratılamamaktadır. Bütün bu sorunların bireysel öğrenmeyi esas alan proje tabanlı öğrenme gibi yaklasımlarla asılacağı umulmaktadır. Bunun yanında öğrenme materyalinin dikkat çekici olması, fiziki ortam bakımından ekonomik olması, değerlendirme ve tartısma boyutlarında oldukça nitelikli bulgular içermesi bakımından bilgisayar destekli öğretim proje tabanlı öğrenme yaklasımının tamamlayıcısı olarak düsünülebilir. Bu iki yapının birlikte tasarlandığı bir öğrenme ortamının geleneksel öğretime oranla ne ölçüde basarılı olacağı çözülmesi gereken bir problem durumudur. Arastırmanın Amacı: Bu arastırmanın amacı sanal ortamda proje tabanlı öğrenme uygulamasının öğrenci basarısına etkisini bulmaktır. Bu bağlamda proje tabanlı sanal öğrenme uygulaması ile geleneksel öğrenme yaklasımları öğrenci basarısı bakımından karsılastırılmıstır. Bulgular ve Sonuçlar: Öntest-sontest puanlarına göre deney ve kontrol grubunun her iksinde de öğrenme gerçeklesmistir. Bununla birlikte bu bulgu literatür bulgularıyla çelismektedir. Literatür bulguları sanal öğrenmenin geleneksel öğretimden daha etkili olduğu yönündedir. Öneriler: Öğrenmenin kalıcılığı, bilgi kaynağı olarak öğretmenin rolü, tek yönlü iletisim (Öğretmenden öğrenciye) v.b. bir çok sınırlılıkları bakımından konu merkezli yaklasımları benimseyen geleneksel öğrenme yöntemi yerini öğreneni merkeze alan yaklasımlara bırakmalıdır. Sanal öğrenme bilgi çokluğu ve değiskenliği, zaman sınırlılığı olmadan öğrenebilme, herkesin kendi hızında öğrenebilmesi ve istediği oranda tekrar yapabilmesi bakımlarından oldukça islevseldir. Buna karsın teknolojiyle ortaya çıkan sanal öğrenmenin henüz istenilen ölçütlerde etkili olduğu söylenemez. Sanal öğrenmenin sınırlılıklarının asılması noktasında çalısmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları