Dijital dünyanın uykuya etkisi: Okul çağındaki çocuklarda problemli medya kullanımı ve uyku sorunları - Sengul, Zeynep Kisecik; Merter, Ozlem Selime; Akay, Kübra (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma, okul çağındaki çocuklarda problemli medya kullanımı ile uyku bozuklukları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Yöntem: Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında tanımlayıcı tipte yürütülen çalışmaya, bir üniversite hastanesinin çocuk polikliniklerini ziyaret eden çocukların 326 ebeveyni katılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuklarda Ekran Bağımlılığı Ölçeği Ebeveyn Formu (Problemli Medya Kullanım Ölçeği) ve Çocuklarda Uyku Bozukluğu Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Sonuçlar annelerin hem uyku bozuklukları hem de problemli medya kullanımı açısından babalara kıyasla daha yüksek puanlar bildirdiğini göstermiştir (p < 0.05). Gelir, ebeveyn istihdamı, aile yapısı veya eğitim düzeyi açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak kentsel alanlarda yaşayan çocukların medya kullanım puanları kırsal alanlardakilere göre daha yüksek olarak bulunmuştur (p < 0.001). Uyku bozuklukları ile medya kullanımı arasında pozitif, zayıf bir korelasyon bulunmuştur (r = 0.384, p < 0.001). Problemli medya kullanımı ise anormal uyku durumunu %81.6 oranında artırmaktadır (OR = 1.816, p < 0.05). Sonuçlar: Bulgular, çocukların medya kullanımının yönetilmesinin uyku bozukluklarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Hemşireler, çocuklarda uyku bozuklukları ve problemli medya kullanımı konusunda aileleri eğiterek, sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak, ekran süresini yönetmek ve gerektiğinde multidisipliner destek sunarak çocukların sağlıklı gelişimlerini destekleyebilirler.
The effect of the digital world on sleep: Problematic media use and sleep disturbances in school age children
Keywords: Pediatri; Hemşirelik