Hazar Gölü' nde yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)' da aynı kemiksi yapıların sağ ve solları arasındaki yaş ilişkisi - Aydın, Rahmı; Şen, Dursun (My University, 2002)
Bu çalışma, Hazar Gölü'nde bulunan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)'nm sağ ve sol kemiksi yapıları arasındaki yaş farkını belirlemek' için yapılmıştır. Bu amaçla, Capoeta capoeta uınbla'ya ait 348 bireyin simetrik kemiksi yapılarının 28 adeti incelenmek için çıkarılıp temizlenmiş ve etiketlenmiştir. Sonuçlar tabloda % N olarak ifade edilmiştir. Ayrıca, aynı kemiksi yapının sağ ve solları arasındaki ilişki grafiklerde verilmiştir. En az uyumun (%66,10) sağ suprakleitrum-sol suprakleitrum ile sağ rostral maksilla-sol rostral maksilla arasında; en fazla uyum (% 90,81) sağ suboperkulum-sol suboperkulum arasında olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Capoeta capoeta umbla populasyonuıı yaş grupları I-XVI arasında bulunmuş ve kemiksi yapılar arasındaki en fazla yaş farkı 5 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, populasyonun total uzunluğu 13,60-53,50 cm; ağırlığı 20,00-1552,00 g arasında değişmektedir. En iyi yaş halkaları otolitlerde gözlenmiştir.
Keywords: Vücut uzunluğu; Elazığ; Hazar Gölü; yaş saptanması; göller; tatlısu balıkları; vücut ağırlığı; kemiksi yapı; Capoeta capoeta umbla; denge taşı; operkül