ROMATOİD ARTRİTLİ OLGULARA EŞLİK EDEN PSİKİYATRİK, KALP VE TİROİD FONKSİYON BOZUKLUKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZTÜRK, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2006)
Giriş: Romatoid Artrit (RA) kronik, inflamatuvar, sistemik otoimmün birhastalıktır. Nöropsikiyatrik, kalp ve tiroid bezi tutulumu RA'li olgulardagörülebilen eklem dışı bulgulardır.RA'e sıklıkla psikiyatrik bozukluklar ve kardiyovasküler hastalıklar(KVH) eşlik etmekte, bu durum morbidite ve mortaliteyi artırmaktadır. Tiroidfonksiyon bozukluğu (TFB) ve Otoimmün Tiroid Hastalığı (OTH), RA'liolgularda sık görülen bir durumdur.Bu çalışmanın amacı; RA'li olgularda; sol ventrikül diyastolikfonksiyonları, tiroid fonksiyonları ve psikiyatrik bozuklukların sıklığınıaraştırmaktır.Yöntem: Çalışmaya ardışık 82 RA'li olgu ile kontrol grubu olarak yaş vecinsiyetleri uyumlu 41 sağlıklı gönüllü alındı. Hasta ve kontrol grubundaki tümolguların psikiyatrik bakıları DSM-IV kriterlerine göre yapıldı. Psikiyatrikbozukluk saptananlara Hamilton Anksiyete ya da Hamilton Depresyon Skalalarıuygulandı.Tüm olgulara tiroid fonksiyon testleri ve tiroid otoantikorlar istendi. Tümolgular hipotiroidi, hipertiroidi ve ötoroid olarak sınıflandırıldı.Kalp fonksiyonlarını bozabilecek eşlik eden sistemik hastalığı olan,kardiyak patoloji düşündürecek öykü ve fizik bakısı olan RA'li olgular, RA hastagrubundan çıkarıldı. Kalan RA'li hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubundaki tümolguların Doppler-Ekokardiyografi'leri yapıldı. Sol ventrikül fonksiyonlarıdeğerlendirildi.Sonuçlar: RA'li hasta grubunda %70.8 (n:58), sağlıklı kontrol grubunda%7.3 (n:3) sıklığında psikiyatrik bozukluk saptandı ve gruplar arasında anlamlıfarklılık vardı (p<0.001). RA'li hasta grubunda depresif bozukluk %41.5 (n:34),anksiyete bozukluğu %13.4 (n:11) ve karma anksiyete depresif bozukluk %15.9(n:13) sıklığında saptandı. Anksiyeteli grubun hastalık yaşı, depresyonlu grubagöre daha kısaydı (p<0.05). Hastalık yaşı ile depresyon derecesi arasında pozitif,anksiyete derecesi arasında ise negatif korelasyon vardı (sırasıyla; r=0.341,p<0.05; r=-0.642, p<0.05).RA'li hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre; E/A oranında anlamlıazalma (p<0.05); zovolemik gevşeme zamanı ( VGZ)'nda ise anlamlı artmaizlendi (p<0.05). Hasta yaşı ile E/A oranı (r=-0.350, p<0.05) arasında anlamlınegatif; VGZ' daki uzama ile anlamlı pozitif (r= 0.444, p<0.01) ilişki bulundu.Buna karşın hastalık yaşı ve diğer laboratuvar verileri arasında herhangi bir ilişkiyoktu.Çalışmaya alınan RA'li olguların %9.8 sıklığında TFB saptandı. Kontrolgrubundaki olguların hiçbirinde TFB'na saptanmadı. Her iki grup arasında anlamlıfarklılık vardı (p<0.05). TFB olan tüm olguların cinsiyeti kadın idi. RA'li olguların5 (%6)'inda hipotiroidi, 4 (%4.8)'ünde hipertiroidi bulundu. Tüm RA olgulardaOTH sıklığı %4.8 (n:4), TFB saptanan RA olgularda ise OTH sıklığı %44.4 olarakbulundu.Tartışma: Çalışma sonuçlarımıza göre, RA'li olgularda depresif bozuklukbaşta olmak üzere bazı psikiyatrik bozuklukların sıklığı artmaktadır. RA'liolgularda, klinik tabloya psikiyatrik bozukluklar eklendiğinde, hastaların tedaviyeuyumu ve tedaviye yanıtında olumsuzluklar kaçınılmazdır. RA'li olgular,izlemleri sırasında, psikiyatrik bozukluklar açısından da değerlendirilmelidir.Kardiyak semptomları olmayan ve klinik olarak kalp hastalığıdüşünülmeyen RA'li olgularda, sağlıklı olgulara göre sol ventrikül diyastolikfonksiyonlarında bozukluk saptanması, RA'teki kalp tutulumunu göstermektedir.Hastalık yaşından bağımsız olarak, hasta yaşının artması ile diyastolik fonksiyonbozukluğunun varlığı, RA'li olgularda yaşın ilerlemesi ile normal bireylere göreKVH açısından daha fazla risk bulunduğunu göstermektedir.TFB, RA'li kadın olgularda oldukça sık görülmektedir. Kadın RA'liolgular, OTH gelişme olasılığı açısından dikkatle izlenmelidir. Tiroid fonksiyontestleri ve tiroid otoantikorların izlemi ileride gelişebilecek OTH'ın erken tanısınayardımcı olacaktır.Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Psikiyatrik bozukluklar, Kalptutulumu, Tiroid fonksiyon bozukluğu

Introduction: Rheumatoid arthritis is a chronic systemic inflammatorydisease. Neuropsyciatric, cardiac and thyroidal involvement can be seen in RA asextraarticular signs.Psyciatric disorder and Cardiovasculer diseases (CVD) are commonly seen inRA and this situation increase the mortality and morbidity. Thyroidal dycfunction(TD) and autoimmüne thyroidal disease (ATD) are also seen in patients with RA.The aim of this study is to investigate left ventricular diyastolic functions,thyroidal functions and the frequency of psyciatric disorders in patients with RA.Methods: The study included 82 RA cases and 41 age- and sex-matchedhealthy volunteers as the control group. Psychiatric examinations of all cases of thepatient and control groups were performed according to DSM-IV criteria. HamiltonAnxiety Scale or Hamilton Depression Scale was applied to those who were foundto have psychiatric disorders.Thyroid hormones and thyroid autoantibodies were also evaluated and allpatients were classified as hypothyroid, hyperthyroid and euthyroid.Patients, with systemic disease that could affect cardiac function and hadhistory and psysical examination findings which suspected cardiac disease wereexcluded from RA patients group. Doppler-ECHO was applied to RA patients andhealthy controls; left venricular functions were determined.Results: Prevalence of psychiatric disorders was found to be 70.8% (n:58) inthe patient group and 7.3% (n:3) in the control group, and there was a significantdifference between groups (p<0.001). Of the RA patients, 41.5% (n:34) was foundto have depressive disorder, 13.4% (n:11) anxiety disorder and 15.9% (n:13) mixedanxiety-depressive disorder. In patients with anxiety disease duration was shorterthan the RA patient with depression (p<0.05). The disease duration was positivelycorrelate with the degree of depression and negatively correlate with the degree ofanxiety (r=0.341, p<0.05; r=-0.642, p<0.05, respectively).In RA patients we have found abnormalities of the left ventricular fillingcharacterised by a reduced E/A ratio (p<0.05) and an increased IsovolumicRelaxation Time (IVRT) (p<0.05). There were negative significant correlationbetween the age of patients and E/A ratio (r= -0.350, p<0.05); positive significantcorrelation between the age of patients and IVRT (r= 0.444, p<0.01). There wasno statistically significant correlation between other ECHO parameters andduration of disease and other laboratory data.The frequency of TD is 9.8% in RA patients and nobody had TD in healthycontrols. There was statistically significant between both groups (p<0.05). All TDpatients were female. Five of the patients were hypothyroid (6%) and four of thepatients were hyperthyroid (4.8%) in RA patients. The overall frequencies ofATD was 4.8% (n:4) in RA patients; frequency of ATD with TD in RA patientswere 44.4% .Conclusions: Results of our study suggest that prevalences of some psychiatricdisorders, mainly depressive disorder, increase in RA cases. When the clinicalpicture in RA cases becomes complicated with psychiatric disorders, someproblems at patients? adaptation and response to treatment are inevitably. RA casesshould be monitored for psychiatric disorders during follow-up.Left ventricular diastolic dysfunction was observed in RA patients withoutcardiac disorder symptoms and signs compared to the healthy controls. RA patientshave increased the risk of CVD due to diastolic dysfunction that increase with theage of patients independent of the duration of disease compared to the normalindividuals.The incidance of TD is increased in female RA patients. The risk of ATDdevelopment in female RA patients is increased. The early diagnosis of ATD can beestablished by thyroid hormones and thyroid autoantibodies measurements.Key Words: Rheumatoid Arthritis, Psychiatric Disorders, Cardiac Involvement,Thyroidal dysfunction
The evaluation of psyciatric, cardiac and thyroid disorders associated in patients with rheumatoid arthritis
Keywords: Romatoloji