POLYESTER REÇİNENİN BİTÜMLÜ BAĞLAYICILARIN YÜKSEK SICAKLIK PERFORMANS SEVİYESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Ahmedzade, Perviz; Yılmaz, Mehmet; Yılmaz, Mesude (Erciyes Üniversitesi, 2008)
Bu çalışmada polyester reçinenin bitümlü bağlayıcıların yüksek sıcaklık performans seviyesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Saf ve dört farklı oranda (%0,75 - %1,0 - %2,0 ve %3,0) polyester reçine (PR) kullanılarak hazırlanan modifiye bitümler Dönel İnce Film Halinde Isıtma Deneyi (RTFOT) yöntemiyle yaşlandırılmıştır. Saf ve modifiye edilmiş bağlayıcılar yaşlandırılmadan önce ve sonra 64°C sıcaklıkta Dinamik Kayma Reometresi (DSR) deneyine tabi tutulmuştur. Ayrıca bağlayıcıların Superpave sistemine göre tekerlek izi dayanımı bakımından performans seviyesi yüksek sıcaklık değerleri belirlenmiştir. Modifiye bağlayıcılardaki polyester reçine oranı arttıkça tekerlek izi dayanım parametresi bakımından yüksek sıcaklıklardaki bağlayıcı performansının arttığı belirlenmiştir.

In this study, the effect of polyester resin on the performance grade of bituminous binders at high temperatures were investigated. Pure and the modified bitumens containing polyester resin (PR) in four different quantities (0.75% - 1.0% - 2.0% - 3.0%) were aged by Rolling Thin Film Oven Test (RTFOT) method. Dynamic Shear Rheometer (DSR) test were applied to pure and modified binders before and after aging at 64°C. Furthermore high temperature values of binders performance grade were determined in point of rutting according to Superpave system. It was determined that binder performance at high temperatures in point of rutting resistance parameter was increased with rising amount of polyester resin in modified binders.
THE EFFECT OF POLYESTER RESİN ON HİGH TEMPERATURE PERFORMANCE GRADES OF BİTUMİNOUS BİNDERS