3-(N-FTALİMİDO)-2-HİDROKSİPROPİL METAKRİLAT MONOMERİ İLE STİREN VE ETİL METAKRİLAT KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE MONOMER REAKTİVİTE ORANLARININ BELİRLENMESİ - GÜZEL, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ 3-(N-FTALİMİDO)-2-HİDROKSİPROPİL METAKRİLAT MONOMERİ İLE STİREN VE ETİL METAKRİLAT KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE MONOMER REAKTİ VİTE ORANLARININ BELİRLENMESİ Dilek GÜZEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa- 56 Ftalimido-2-hidroksipropil metakrilat (PHPMA) hem stiren hem de etilmetakrilat ile serbest radikal kopolimerizasyonu düşük dönüşümlerde (< % 15) AIBN başlatıcısı ve 1,4-dioksan çözeltisinde 60°C'de yapıldı. Kopolimerler İR, *H-NMR ve 13C-NMR teknikleriyle karakterize edildi. Kopolimer bileşimleri elementel analizle belirlendi. PHPMA (rı) ve stiren (r2)'nm monomer reaktivite oranlan Kelen-Tüdös (K-T) ve Inverted Finemann-Ross (IFR) metodlarıyla r! = 1.41 ve r2 = 0.24; rx = 1.52 ve r2 = 0.26 olarak belirlendi. Diğer taraftan, PHPMA (rı)'nm etilmetakrilat (r2) ile monomer reaktivite oranlan K-T, F-R, IFR ve Yezrielez-Brokhina-Roskin (YBR) metodlarıyla sırasıyla rı = 0.43 ve r2 = 0.89; rı = 0.42 ve r2 = 0.89; n = 0.53 ve r2 = 0.95; rı = 0.33 ve r2 = 0.82 olarak belirlendi. Her bir kopolimer serisinden bir kopolimerin Mw, Mv, Mn ve heterojenlik indisi jel geçirgenlik kromatografisi tekniği (GPC) kullanılarak belirlendi. Kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları, termal bozunma sıcaklıkları DSC-50 ve TGA-50 ile araştırıldı. Çözünürlük parametresi, yoğunlukları ve intrinsik viskozite sayılan belirlendi. Kopolimerlerin bileşime bağlı Tg ilişkisini belirlemek için Gordon-Taylor, Johnston eşitlikleri kullanıldı. Poli(PHPMA)'nın farklı mol yüzdelerinde hem polistiren hem de poli(EMA) ile hazırlanan polimer-polimer karışımları tartışıldı. Anahtar Kelimeler : Kopolimerizasyon, PHPMA, Stiren, Etilmetakrilat, Monomer Reaktivite Oranlan, Blend /.
The Synthesis, characterization and monomer reactivity ratios of copolymers with 3-(N-phthalimido)-2-hydroxypropyl methacrylate of styrene and ethyl methacrylate
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry