İLKÖĞRETİM OKULLARI BEDEN EĞİTİMİ DERS PROGRAMINDA YER ALAN FUTBOL ÜNİTESİNİN İNCELENMESİ - Yıldız, Süleyman Murat; Deniz, Sabahattin (Fırat University, 2005)
İlköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin bir çok spor dalında olduğu gibi futbolda da temel beceri-leri tam olarak edinmeler önemlidir. Bu araştırmada, ilköğretim okulları beden eğitimi dersi öğretim progra-mında yer alan futbol ünitesi içerisindeki kaleci temel teknikleri ile ilgili hedef davranışların yeterli olup ol-madığı ve hangi sınıf düzeyinde bulunduğu incelenmiş olup, buna bağlı olarak öğrencilerin kaleci temel tek-nikleri ile ilgili eğitim sorunlarının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya,  Muğla ilindeki ilköğretim okul-larından 465 öğrenci katılmıştır. Verilerin analizi için yüzdelik ve x2  (ki kare) testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre lisanslı kalecilerin kaleci temel teknikleri eğitiminde daha ileride oldukları görülmektedir.   Bu araştırmada; 465 öğrenciden % 1,5’inin lisanslı kaleci olduğu, % 98,5’inin kaleci temel teknik eğitiminin ilköğretim okullarının beden eğitimi öğretmenleri tarafından beden eğitimi derslerinde verildiği, ve ayrıca içlerinden % 1,5’inin ilgili eğitimi hem beden eğitimi derslerinde hem de klüplerin alt yapısında gördüğü, temel tekniklerden top tutuş ve yumruklama tekniğini %100’ünün, pozisyon alma, topu tokatlama ve topu oyuna sokma tekniğini %3,9’unun,  planjon tekniğini %1,5'inin bildiği, %100 olarak bilinen tekniklerin de VIII. sınıfta alındığı, ayrıca uygulamaların %17’sinin toprak alanda, %83’ünün de beton alanda yapıldığı bul-gularına rastlanmıştır. Bununla birlikte, mevcut beden eğitimi VIII. sınıf ders programının futbol ünitesin-de yer alan kaleci temel teknikleri ile ilgili hedef davranışlarının incelenmesi sonucunda bazı davranışlara yer verilmediği görülmüştür.