ÜRETİM YAPAN İŞLETMELERDE TEKRAR SATIN ALMA NİYETİ VE AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİM NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Halifeoğlu, Melike (My University, 2024)
Bu araştırmada tekrar satın alma niyeti ve ağızdan ağıza iletişim niyeti üretim yapan işletmeler üzerinden incelenmiş ve araştırma endüstriyel tüketicilerin bakışıyla ele alınmıştır. Bu bağlamda araştırmanın amacı tekrar satın alma niyeti ile ağızdan ağıza iletişim niyetinin birbirleriyle ilişkisini, birbirleri üzerindeki etkisini ve bu etkinin hangi değişkende daha fazla olduğunu belirlemektir. Araştırmanın deseni, nicel yöntemlerden tarama araştırmadır. Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan 163 işletme araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmış, veri toplama aracı olarak anket formundan yararlanılmıştır. Üretim yapan 140 işletmeye anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda tekrar satın alma niyeti ile ağızdan ağıza iletişim niyeti arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak tekrar satın alma niyeti ile ağızdan ağıza iletişim niyetinin birbirini etkilediği ancak tekrar satın alma niyetinin ağızdan ağıza iletişim niyeti üzerindeki etkisinin, ağızdan ağıza iletişim niyetinin tekrar satın alma niyeti üzerindeki etkisinden daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Tekrar Satın Alma Niyeti; B2B; Ağızdan Ağıza İletişim Niyeti; Endüstriyel Pazar; Üretim Yapan İşletmeler