SOMATOFORM BOZUKLUKLAR: SOSYODEMOGRAFİK BİR İNCELEME VE KİŞİLİK BOZUKLUKLARI,DEPRESSİF BOZUKLUKLAR VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI KOMORBİDİTESİ - YILDIZ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1993)
70 özet Somatoform bozukluk hastalarında alkol ve ilaç bağımlılığına, özkıyım girişimine rastlanmamıştır. Kişilik bozukluğu, depressif bozukluk ve anksiyete bozukluğundan daha çok görülmüş; kişilik bozukluğu ve depressif bozukluk komorbiditesine daha sık rastlanmıştır. Birinci ve ikinci derece akrabalarda alkol kötü kullanımı/bağımlılığı, antisosyal kişilik bozukluğu ve depressif bozukluk ile somatoform bozukluk, kişilik bozukluğu ve depressif bozukluk arasında akrabalığı düşündürtebilecek bulgular saptanmıştır. Bu bulgular daha geniş ölçekli yeni araştırmalarla sınanmalıdır. Toplumumuzda etnik ve kültürel farklılıklar da dikkate alınarak, somatizasyon fenomeninin görünümleri, bozukluklarının prevalansını ve kişilik özellikleri ya da bozuklukları ile ilişkisini araştırmak için yeni epidemiyolojik çalışmalar planlanmalıdır. Hastaneye gelen ya da psikiyatriye sevkedilen hastalar büyük olasılıkla, toplum içindeki somatize bireylerin az bir kısmını oluşturmaktadırlar.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Psikiyatri; Psychiatry