PORTATİF BİR KLİNİK ANALİZÖRÜN SIĞIRLARDA KAN İYONİZE KALSİYUM KONSANTRASYONUNU BELİRLEMEDEKİ GEÇERLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YILMAZ, ÖZNUR (Fırat Üniveristesi, 2018)
Portatif bir analizör olan i-STAT'ın sığırlarda kan iyonize kalsiyum konsantrasyonunu belirlemedeki güvenilirliği hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır. Kan iyonize kalsiyum konsantrasyonunun portatif bir cihazla belirlenmesi, hayvanın kalsiyum durumunun hızlı bir şekilde değerlendirilmesine ve saha şartlarında etkili bir tedavinin yapılmasına imkân tanır. Bu çalışmanın amacı, i-STAT'ın sığırlarda kan iyonize kalsiyum konsantrasyonunu belirlemedeki güvenilirliğini değerlendirmektir. Bu çalışmada değişik hastalıklara sahip 121 sığır kullanılmıştır. Venöz kan örnekleri kan iyonize kalsiyum konsantrasyonunun belirlenmesi için i-STAT ve Radiometer ABL 800 analizörlerine uygulanmıştır. Elde edilen veriler karşılaştırma, doğruluk, uyum ve güvenilirliği ortaya koymak için eşli t testi, konkordans analizi, Passing-Bablok regresyon analizi ve Bland-Altman analizine tabi tutulmuşlardır. Radiometer ABL 800 referans metot olarak i-STAT ise test metodu olarak kabul edilmiştir. i-STAT'ın performansı, iki farklı kan iyonize kalsiyum konsantrasyonu eşik değerinde (< 1 mmol/L; <1.18 mmol/L) receiver operating characteristics (ROC) eğrisi ile değerlendirilmiştir. i-STAT ve Radiometer ABL 800 ile ölçülen ortalama kan iyonize kalsiyum konsantrasyonları benzer olarak belirlenmiştir (1.09 vs 1.09 mmol/L; P=.82). i-STAT'ın sonuçlarının Radiometer ABL 800 ile oldukça yüksek korelasyona sahip olduğu tespit edilmiştir (r= 0.98, P < .0001). i-STAT ile ölçülen kan iyonize kalsiyum (Y) ve Radiometer ABL 800 ile ölçülen kan iyonize kalsiyum konsantrasyonunun (X) regresyon eğrisi Y=-0.108276+1.103448×X olarak ortaya konulmuştur. Benzerlik çizgisinden sapma önemsiz olarak tespit edilmiştir (P = .64). Bland-Altman analizi ortalama hatanın olmadığını belirlemiştir. i-STAT < 1 mmol/L ve < 1.18 mmol/L kan iyonize kalsiyum konsantrasyonu eşik değerlerinde sırasıyla % 100 (95% güven aralığı, 87.7 – 100.0) ve % 94.8 (95 % güven aralığı, 87.2-98.6) sensitiviteye sahip olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, i-STAT sığırlarda kan iyonize kalsiyum konsantrasyonunu doğru bir şekilde belirlemiş ve özellikle hipokalsemiyi yüksek sensitivite ile tahmin etmiştir. Anahtar Kelimeler: kalsiyum, sensitivite, süt ineği, portatif analizör.

Information on reliability of the i-STAT, a point-of-care (POC) device, to determine blood ionized calcium (iCa2+) concentration is limited. Rapid determination of blood iCa2+ concentration can help evaluation of calcium status and delivery of effective therapy in field conditions. The goal of this study was to evaluate reliability of the i-STAT (Abbott Point of Care, Abbott Laboratories, Chicago, IL) in measuring blood iCa2+ concentration in cattle. In this prospective study 121 cattle with various diseases were used. Venous blood samples were run the i-STAT and the Radiometer ABL 800 (Radiometer, Copenhagen, Denmark) analyzer for determination of blood iCa2+ concentration. Data were subjected to paired Student t-test, concordance analysis, Passing-Bablok regression and Bland-Altman plots for comparison, accuracy, agreement and reliability. The Radiometer ABL 800 was reference method however the i-STAT was the test method. The i-STAT performance was also evaluated at two different cut-off values for blood iCa2+ concentration (< 1 mmol/L; <1.18 mmol/L) using the receiver operating characteristics (ROC) curve. The mean blood iCa2+ concentration measured by the i-STAT was similar to the mean blood iCa2+ concentration measured by the Radiometer ABL 800 (1.09 versus 1.09 mmol/L; P = .82). The i-STAT results were highly correlated with the Radiometer ABL 800 results (r= 0.98, P < .0001). Regression equation fitting blood iCa2+ concentration measured by the i-STAT (Y) and blood iCa2+ concentration measured by the Radiometer ABL 800 (X), was Y= -0.108276+1.103448× X, with a residual deviation (RSD) of 0.02. The deviation from the identity line was not significant (P = .64). The Bland-Altman difference plot revealed that the mean bias was zero. The i-STAT had Se of 100 % (95% CI, 87,7 - 100,0) and Se of % 94.8 (95 % CI, 87.2-98.6) at the cut-off blood iCa2+ concentration < 1 and < 1.18 mmol/L, respectively. The i-STAT yielded precise and accurate blood iCa2+ results in cattle. The i-STAT especially predicted hypocalcemia with high sensitivity. Key Words: calcium, dairy cow, point-of-care (POC), sensitivity.
The evaluation of validity a portable clinical analyzer for the determination of blood ionized calcium concentration in cattle
Keywords: Veteriner Hekimliği