ELAZIG'DA TAZiYE GELENEGi - Arıcı, Isınail; Albayrak, Ali (Fırat University, 2007)
Bu makalede taziye ile ilgili adederin ve bu adetlerle ilgili tutum ve davranışiann neler · olduğu araştırılmaktadır. "Elazığ'da uygulanan taziye geleneklerinin oluşniasında!şekillenmesinde din ve kültürün rolü nedir?" sorusu da çalışmanın ana problemini teşkil etmektedir. Taziye yakını ölen bir kimseyi teselli etme, ona başsağlığı dilerne manasma gelmektedir. Küskünlerin barıştığı, acıların paylaşıldığı, sosyal ilişkilerin güçlendiği bir uygulama olan taziye, toplumsal bütünleşmeyi sağlayan önemli unsurlardan birisidir ve Elazığ'daki geleneksel değerler ve uygulamalar bağlamında sosyal değişme ve çözülme sürecine rağmen hala güçlü bir şekfide varlığını sürdürmektedir. Gerçekten de taziye, günümüzde bile geleneksel uygulanış biçiminden çok fazla değişiklik göstermemeh.'tedir. Öyle ki, değişiklikler olmakla birlikte, orijinal yapının hala korunduğu ve uzun yıllar korunmaya devam edileceği rahatlıkla gözlemlenebilmektedir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları