PRİMER MONOSEMPTOMATİK ENUREZİS NOKTURNA TEDAVİSİNDA DESMOPRESSİN VE İMİPRAMİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - AYDINOĞLU, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
I. ÖZET Çocukluk çağının yaygın sorunlarından biri olan enurezis nokturnanın nedenleri ve tedavisi halen tartışmalıdır. Sıklıkla davranışçı yaklaşımlar, farmakolojik ajanlar, ve kombine tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Enurezis nokturna tedavisinde desmopressin (DDVAP) ve imipraminin etkinliğini ve güvenilirliğini araştırmak için yapılan bu çalışmada, 41 vakaya (Grup I) DDVAP, 38 vakaya (Grup II) imipramin ve 16 vakaya (Grup III) motivasyonel terapi ile birlikte sıvı kısıtlaması başlandı. DDVAP (Minirin intranazal sprey) 20 ug/gün dozunda başlandı ve gereksinim duyan vakalarda 40 ug/gün' e kadar çıkıldı. İmipramin (Tofranil tablet) on iki yaşın altındaki enuretik çocuklara 25 mg/gün, on iki yaşın üzerindeki enuretik çocuklara 50 mg/gün dozunda başlandı.Tedaviden önce tüm vakaların sabah ilk idrar dansiteleri ve fonksiyonel mesane kapasiteleri ölçüldü. Altı aylık tedavi sonunda DDVAP alan grupta ilaç etkinliği % 82.8, imipramin alan grupta % 68.0 ve motivasyonel terapi ile birlikte sıvı kısıtlaması yapılan grupta % 1 8.7 olarak bulundu. Tedaviden bir ay sonra geceleri altım ıslatma sıklığında (gün/hafta) GrupFde % 77.4 ve Grup II 'de 33.1 oranında relaps görüldü. Yüksek relaps oranına karşın, tedavi başlangıcındaki ortalama ıslak gece sayışma göre tedaviden bir ay sonraki ortalama ıslak gece sayısının DDVAP grubunda % 69.4, imipramin grubunda % 57.3 oranında azaldığı görüldü. DDVAP 'e yanıtın mesane kapasitesi normal sınırlarda ve sabah ilk idrar dansiteleri 1015'den düşük olan vakalarda daha iyi olduğu saptandı. Sabah ilk idrar dansiteleri, imipramine yamt veren vakalarda yanıt vermeyenlere göre daha düşük olmasına karşın hem yamt verenlerde hem de yamt vermeyenlerde 1015'in üzerinde olduğu görüldü. Düşük mesane kapasitesine sahip enuretik çocukların imipramine daha iyi yamt verdiği görüldü. Çalışma süresince desmopressine ve imipramine ait ciddi yan etki gözlenmedi. Sonuç olarak, primer enurezis nokturnalı çocukların tedavisinde desmopressinin, güvenilirliği yüksek ve imipraminden daha etkin olduğu saptandı.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases