OSMAN ŞAHİN'İN HAYATI, EDEBİ ŞAHSİYETİ VE ESERLERİ - DOĞAN, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi OSMAN ŞAHİN'İN HAYATI, ESERLERİ, EpEBİ ŞAHSİYETİ Erhan DOĞAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabİlim Dalı Elazığ -2000 1938'de Mersin'in Aslanköy'ünde doğan Osman Şahin Toroslar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu yaşantısını konu alan eserler vermiştir. Kırmızı Yel (1970) ile yazın hayatında isminden söz ettiren yazar, Acenta Mirza (1974), Kıraleli (1979), Ağız İçinde Dil Gibi (1980), Acı Duman (1983) Kollan Bağlı Doğan (1988), Ay Bazen Mavidir (1989), Selam Ateşleri (1992), Mahşer (1998) hikayelerinin yanı sıra; Başaklar Gece Doğar (1991), Fırat'ın Sırtındaki Kan (1995) romanları ve Son Yörük (belgesel) (1992), Su Kurusu (Bilmece) (1997) eserleri vardır. Osman Şahin roman ve hikâyelerinde, Çukurova Toroslar ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu insanının yoksulluğunu ve yaşama mücadelesini ele alır. Bizim, bu çalışmada yaptığımız hikâye ve romanlarının tahlili ile yazarın Türk edebiyatındaki yerini tespit etmek, Şahin in edebi şahsiyetini ortaya koymaktır. Anahtar Kelimeler: Hikâye, Roman, Yazar, Osman Şahin, Yoksulluk, Toroslar

IV SUMMARY Thesis of high Mastef's Degree OSMAN ŞAHİN' S LIFE, WORKS AND LITERARY PERSONALITY Erhan Doğan The University of Fırat The Institute of Social Science The Department of Turkish Language and Literature Elazığ - 2000 Osman Şahin who was born in Mersin the place that named Aslanköy at 1938 had given the subject which includes the life style of East and Southeast Anatolia person. In literature life he became widely known in publication with Kırmızı Yel (1970), Acente Mirza (1974), Kıraleli (1979), Ağız İçinde Dil Gibi (1980), Acı Duman (1983), Kollan Bağlı Doğan (1988), Ay Bazen Mavidir (1989), Selam Ateşleri (1992), Mahşer (1998), beside these stories; Başaklar Gece Doğar (1991), Fırat'ın Sırtındaki Kan (1995), novels and Son Yürük (Documentary) (1992), Su Kurusu (Riddle) (1997), was the works. He wrote the poverty and struggle to living Çukurova Toroslar with East and Southeast Anatolia person in his novels and stories. We intend to bring up literary personality of Osman Şahin and to find out his place in Turkish Literature with the analysis of these novels and stores which we had done. Key Words: Story, Novel, Writer, Osman Şahin, Poverty, Toroslar.
Osman Şahin's life, works and literary personality
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyografi; Biography; Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature