İNTRAKRANİAL MENİNGİOMLARIN TANISINDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ BULGULARI - OKÇU, ALPTEKİN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışmamızda, BT ile meningiom radyolojik ön tanısı almış ve tanı ameliyat sonrası doğrulanmış toplam 45 meningiom olgusunda, yaş ve cinsiyeti de göz önüne alarak, BT bulguları ve bunların sıklığını araştırdık. BT bulguları olarak yerleşim, şekil, kontur, kontrast öncesi dansite, kontrast tutulumu, kitle etkisi, ödem, kalsifikasyon varlığı, komşu kemikte değişime yol açma, multipl yerleşim, buckling belirtisi ve kistik nekroz varlığı göz önüne alınmıştır. Bunlardan, yerleşim yeri, şekil, kontur, kontrast öncesi dansite, kontrast tutulumu, kitle etkisi ve ödem gibi bulgular olguların çoğunda tipik olarak görülmektedir ve meningiom tanısını koydurmaktadır. Buckling belirtisi ise olguların çoğunda görülmemekle beraber, meningioma özgün bir bulgu olarak, tanıya oldukça katkı sağlar. Diğer bulgular da meningiomlarda çeşitli oranlarda bulunmakta ve BT ile meningiom tanısı % 100'e varan oranlarla yapılabilmektedir. BT, meningiom tanısında, zengin bulgu spektrumu, kolay uygulanabilirliği, ucuz, nispeten non invaziv oluşuyla ve yüksek tanı oranıyla yararlı bir görüntüleme yöntemidir. 32

VIII. SUMMARY We studied the Computed Tomography (CT) findings and their frequency at 45 meningioma cases by also regarding their age and sex. These were prediagnosed to have meningioma by CT and the post operative confirmation of this diagnosis was positive at all cases. Location, shape, contour, precontrast density, contrast enhancement, mass affect, presence of edema and calcification, causing changes at adjacent bony structures, multiple location, buckling and presence of cystic necrosis are regarded as positive CT findings. Of these findings, location, shape, contour, precontrast density, contrast enhancement, mass affect and presence of edema are typically seen at most of the cases and they enable us to diagnose meningioma. Buckling sign doesn't appear at most of the meningioma cases, but it is a specific sign for meningioma and quite helpful in diagnosis. Other signs are encountered at different rates in meningioma cases and diagnosis of meningioma by CT is possible with rates up to 100 %. CT is a useful imaging modality in the diagnosis of meningiomas with its rich spectrum of sign, ease of application, cheapness, and relative noninvasiveness. 33
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine