TİP 1 DİYABETES MELLİTUS TANISIYLA TAKİP EDİLEN ÇOCUKLARDA DİYABETİK NEFROPATİNİN ERKEN BELİRTECİ OLARAK PLAZMA VE İDRARDA BETATROFİN, ASPROSİN, PREPTİN DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - ÜNLÜ, FATİH MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2020)
ip 1 Diyabetes Mellitus (DM); insülin eksikliği sonucunda oluşan hiperglisemi ile karakterize bir metabolik hastalıktır. Günümüzde diyabetik nefropati tanısı için idrar mikroalbumin düzeyi kullanılmaktadır. Bu çalışmada beş yıl ve üzerinde Tip 1 DM tanısı olan hastaların serum ve idrarlarında Nötrofil Jelatinaz İlişkili Lipokalin (NGAL), Betatrofin, Asprosin ve Preptin düzeylerini ölçerek, bu paremetrelerin diyabetik nefropatinin erken tanısındaki kullanılabilirliklerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniği'ne 5-18 yaş arası Tip 1 diyabet tanısıyla (HbA1c > 6,5%, açlık kan şekeri ? 126 mg/dl, tokluk kan şekeri ? 200 mg/dl) başvuran ve takip edilen 50 çocuk hasta ve Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Çocuk Polikliniği'ne rutin kontrol amacıyla başvuran sağlıklı 30 çocuk kontrol grubu olarak dahil edildi. Bu grupların biyokimyasal parametreleri hastane kayıtlarından elde edildi. Ayrıca katılımcılardan eş zamanlı olarak 5 ml kan ve 10 ml idrar örneği alındı. Biyolojik numunelerde NGAL, Betatrofin, Asprosin ve Preptin düzeyleri çalışıldı. Literatürle uyumlu şekilde idrar ve serumdaki NGAL ve betatrofin seviyeleri Tip1 DM'li çocuklarda kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı şekilde daha yüksekti. Preptin düzeyi diyabetli grubun idrarında anlamlı şekilde yüksek iken, serumdaki yükseklik anlamlı değildi. Asprosin ise Tip 1 DM'li çocukların serumunda kontrol grubuna göre daha düşük iken, idrar asprosin seviyelerinde iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuçlara göre artan NGAL ve betatrofinin diyabetik nefropati tanısında önemli bir belirteç olduğu ve bahsi geçen parametrelerin plazma seviyelerinin idrardaki konsanstrasyonları ile paralellik göstermesinden dolayı; idrar düzeylerinin ölçümünün gelecekte diyabetik nefropati tanı ve takibinde hasta konforu açısından (invaziv olmadığından) tercih edilebilecek önemli bir metod olacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Betatrofin, Asprosin, Preptin, Diyabetes Mellitus, Plazma

Type 1 Diabetes mellitus (DM); a metabolic disease characterized by hyperglycemia resulting from insulin deficiency. Today, urinary microalbumin level is used for the diagnosis of diabetic nephropathy. In this study, we aimed to investigate the usability of these parameters in the early diagnosis of diabetic nephropathy by measuring Neutrophil Gelatinase Associated Lipocalin (NGAL), Betatrofin, Asprosin and Preptin levels in patients with a diagnosis of Type 1 DM of 5 years or more. In this study, 50 pediatric patients with type 1 diabetes mellitus (HbA1c > 6,5%, fasting blood glucose ? 126 mg / dl, postprandial blood glucose ? 200 mg / dl) who were admitted and followed up at the Pediatric Endocrine Outpatient Clinic of Fırat University Hospital between the ages of 5 and 18 years were evaluated. 30 healthy children without diabetes who applied to the General Pediatric Outpatient Clinic of Fırat University Hospital for routine follow-up were selected as the control group. Biochemical parameters of these groups were obtained from hospital records. In addition, 5 ml blood and 10 ml urine samples were taken simultaneously. NGAL, Betatrophin, Asprosin and Preptin levels were studied in biological samples. Consistent with the literature, NGAL and betatrophin levels in urine and serum were significantly higher in children with Type 1 DM than in the control group. While the preptin level was significantly higher in the urine of the diabetic group, the elevation in serum was not significant. Asprosin, on the other hand, was lower in the serum of children with Type 1 DM compared to the control group, while there was no significant difference in urine asprosin levels between the two groups. According to the results, increasing NGAL and betatrophin are important markers in the diagnosis of diabetic nephropathy, and since these parameters show a parallel with urine, so we think that urine is going to be an important biological fluid in the diagnosis and follow-up of diabetic nephropathy for patient comfort (not invasive).
Betatrophin, asprosin and preptin levels in plasma and urine as an early indicator of diabetic nephropathy in children with type 1 diabetes mellitus
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları