APPLICATION OF MULTIPLE INTELLIGENCES THEORY IN THE GHANAIAN CLASSROOM - MUNAH, MUSAH IBRAHIM (Fırat Üniveristesi, 2020)
Eğitim, dünyadaki insani gelişmenin değerli bir bileşenidir. Gana'nın ilgili hükümetleri, ülkedeki vesayetin yüksekliğini artırmak ve okul çağındaki tüm vatandaşlar için erişilebilir hale getirmek için çaba göstermişlerdir. Geçmişte, gelecekteki liderlerin sürekli genişleyen ve dinamik dünyada hayatta kalabilmek için en iyi eğitim biçimini almasını sağlamak için birçok reform yapılmıştır. Bu reformlarla genellikle öğrencilere verilen içeriğin yanı sıra gerekli bilgiyi edinme süresine veya dönemine bakılmıştır. Ancak öğrencinin gerekli içeriği anlama ve öğrenmesi üzerinde çok az durulmuştur. Öğretmenin öğrencinin ilgi ve zihinsel kapasitesi üzerine inşa edilen bilgi aktarma konusundaki entelektüel yeterliliği genellikle göz ardı edilir. Öğrencilerin zeka düzeyi, mantık / matematik ve dilsel üslupların eski ve geleneksel yaklaşımına dayanarak ölçülür. Gana, kolonizasyondan sonra bu yaklaşımı İngilizlerden miras almıştır. Bu durum birçok öğrencinin cesaretini kırmış, isteklerini ve becerilerini boşa çıkardı. Gana'da birçok öğrencinin yüksek öğrenime ulaşamaması, zeki bir öğrencinin kim olduğunu değerlendirmek ve belirlemedeki bu eski yoldan kaynaklanmaktadır. Bu çalışma, Gana'nın hala zeki bir öğrenci belirleme konusunda eski ve demode yaklaşımı kullandığını kanıtlamıştır. Araştırma, mevcut öğretmenlerin Gardner tarafından derslerin hazırlanmasında ve sınıftaki uygulamalarda çeşitli zeka yaklaşımlarını kullanmadığını göstermiştir. Bu çalışmada sorulan sorular; öğretmenler çoklu zeka teorisini biliyor mu? Öğrencilerinin çoklu zeka gücünü biliyorlar mı? Öğretmenler, sınıftaki öğretim ve derslerinde öğrencilerin çoklu zeka gücünden yararlanıyor mu? Öğretmenler, geleneksel dilsel ve mantıksal / matematiksel öğretim yönteminin dışında başka öğretim yollarını ve stillerini kullanmayı deniyor mu? Yukarıdaki soruların gözlemi ve cevapları Gana'nın öğrencilerin zekasını belirlemede hala mantıksal/matematiksel ve dilsel yaklaşımın geleneksel yaklaşımını kullandığını ifade etmektedir. Çoklu zeka anketi kullanan öğrenciler üzerinde yapılan bir gözlem, kullanılan tüm öğrencilerin dokuz zekanın özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir. Bu tezin yazımı ve hazırlanması ile bağlantısı olan makale ve dergiler ile kurum ve kuruluşların resmi web sayfaları gibi ikincil bilgi kaynakları değerlendirilmiştir.

Education is a valuable component of human development throughout the world. Ghana is not an exception. Respective governments of Ghana have strived to improve eminence of tutelage in the nation and to make it accessible to all citizens of school going age. Many reforms have been formulated in the past to ensure that future leaders acquire the best form of education in order to survive in the ever expanding and dynamic world. These reforms generally looked at the period or duration for acquiring the needed knowledge as well as the content given to the students. Little work is done on the ability of the pupil/student to absorb and understand the needed content. The intellectual proficiency of the teacher to convey knowledge to the students built on the interest and strength of the student is usually overlooked. The level of intelligence of the students is measured based on the old and the traditional approach of the logic/mathematic and linguistic styles. Ghana inherited this approach from the British after colonization. This method has discouraged and made aspirations and skills of many students go into the drain. The inability of many students to achieve higher education in Ghana is because of this old way of assessing and determining who an intelligent student is. This work has proven that Ghana is still using the old and the outmoded approach of determining an intelligent pupil/student. The research has shown that the current teachers do not use the several intellect approach established by Gardner in preparation of lessons and delivery of instruction in the classroom. The questions asked in this work are; do the teachers know the theory of multiple intelligences? Do they know their students' multiple intelligences strength? Do the teachers capitalize on the students' multiple intelligences strength in their teaching and lessons in the classroom? Do the teachers try to use other ways and styles of teaching apart from the traditional linguistic and logical/mathematical method of teaching? The observation and the answers to the questions above testify that Ghana is still using the traditional approach of logical/mathematical and linguistic approach in determining the intelligence of pupils/student. An observation conducted on the students using multiple intelligences survey, indicated that all the students used have traits of all the nine intelligences. Secondary sources of information such as article, journals and official webpages of institutions and bodies that had connections with the writing and preparation of this thesis were assessed.
Ganadaki sınıflarda çoklu zeka teorisinin uygulanması
Keywords: Eğitim ve Öğretim