Retikuloperitonitis Travmatika Olgularında Artan Ağrı Duyarlılığının Belirtisi: Ağız Şapırdatma - Gül, Yusuf (My University, 2017)
Bu çalışma, ineklerde akut retikuloperitonitis travmatika (RPT)'nin tanısında Diernhofer'in yumruk deneyinin modifiye edilerek uygulanmasıyla saptanan \"ağız şapırdatma\"nın artan ağrı duyarlılığının ifadesi olarak değerlendirilmesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, değişik zamanlarda Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği'ne muayene ve tedavi için getirilen ve değişik ırk ve yaşta 12 adet akut RPT'li inek kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan hasta hayvanların sahiplerinden anemnez alındıktan sonra, önce genel klinik muayeneleri (vücut sıcaklığı, solunum ve kalp frekansı ile rumen hareketleri) ve daha sonra sistemik muayeneleri yapılmıştır. RPT tanısı konan hastalar operasyona sevk edilmiştir. Hastalığın tanısı anemnez, klinik bulgular, yabancı cisim ağrı deneyleri (Sırttan sıkma deneyi, Kalchschmidt'in bölge deneyi, Götze'nin sopa deneyi ve Modifiye Diernhofer'in yumruk deneyi), endometaloskopi (Hauptner'in dedektörü ile) ve total lökosit sayımıyla konmuştur. RPT tanısı konan hastaların operasyonları aynı fakültenin cerrahi kliniğinde yapılmıştır. Hastalarda vücut sıcaklığı, solunum frekansı, kalp frekansı, beş dakikadaki rumen hareketleri sayısı ve total lökosit sayısı ortalama değerleri ile standart sapmalarının sırasıyla; 39.71±0.45?C, 46.00±13.05 /dk, 91.33±10.76 /dk ve 5.08±1.38 /5 dk ve 11666.67±1424.04 /mm3olduğu belirlenmiştir. Rumen hareketlerinin kontraksiyon gücünün zayıf olduğu, ağrı deneyleri ve endometaloskop ile muayenelerin (++-) ile (+++) arasında pozitif sonuç verdiği saptanmıştır. Diernhofer'in tarafımızdan modifiye edilerek uygulanan ağrı deneyinde tüm olgularda ağrının belirtisi olarak \"ağız şapırdatma\" gözlenmiştir. Bu olgularda yapılan rumenotomi operasyonlarının tümünde batık yabancı cisim (tel, çivi, enjektör iğnesi, yorgan iğnesi) saptanmıştır Sonuç olarak; akut RPT olgularında yabancı cisim ağrı deneylerinden Diernhofer'in yumruk deneyinin modifiye edilerek uygulanması esnasında saptanan \"ağız şapırdatma\"nın ağrının ifadesi olarak değerlendirilebileceği ve hastalığın tanısında faydalı olacağı kanısına varılmıştır.
Keywords: Patoloji; Veterinerlik