Bulanık mantık kullanarak ortalama kan basıncının denetimi - Akpolat, Z. Hakan; Avcı, Engin; Avcı, Levent (My University, 2003)
Bu makalede, anestezi süresince bir hastanın ortalama atardamar kan basıncının (OKB) denetimi için Mamdani tipi bir bulanık mantık denetleyici tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, gelecekte yapılabilecek gerçek uygulamalara bir zemin oluşturmaktır. Benzetimi yapılan denetim sisteminde anestezi altındaki hasta, zaman gecikme terimleri içeren doğrusal bir matematiksel modelle temsil edilmiştir. Denetlenen sistemin parametre değişimlerine karşı dayanıklı bir denetim elde etmek için bulanık mantık denetleyicinin parametreleri ayarlanmıştır. Modern denetim genellikle bir mikroişlemci ile gerçekleştirildiğinden, denetim sisteminin ayrık zaman analiz ve tasarımı makalede verilmiştir. Sistem parametre değişiklikleri altında önerilen bulanık mantık denetleyicinin dayanıklı denetim performansı gösterdiği benzetim sonuçlan sunulmuştur.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Genel ve Dahili Tıp