PERFORMANSA DAYALI ÜCRET SİSTEMİNİN SAĞLIK HİZMETLERİNE ETKİSİ: ADIYAMAN İLİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - TAŞTAN, SIDIKA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Günümüzde, değişen rekabet ortamında düşük maliyetli, kaliteli ve etkili bir sağlık hizmeti sunmak, hastanelerin temel amacını oluşturmaktadır. Sağlık kurumlarının etkili ve verimli hizmet verebilmesi, hedef ve amaçların ulaşabilmesi; düzenli olarak performans ölçüm ve denetimlerinin yapılmasına ve değerlendirilmesine bağlıdır. Bu çalışmada, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde performansa dayalı ek ücret sisteminin görevli sağlık personeline etkisi araştırılmış ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada konuyla ilgili yerli ve yabancı literatür taraması yapılarak bu alanda ortaya konmuş kitap, makale, araştırma projeleri, tezler ve internet dokümanları değerlendirilmiştir. Çalışma 01.09.2016-01.12.2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Performansa dayalı ücret uygulamasından hekimlerin %60 'ı yardımcı sağlık personelinin %80,7'si memnun değildi. Değinilen bulgularda çalışanlar arası ek ödeme miktar farkının yüksek ve bununda çalışanlar arası hoşnutsuzluğu arttırmakta olduğu görüldü. Ayrıca performans değerlemedeki en önemli sorunun motivasyon eksikliği olduğu sonucuna varıldı. Sistem içerisinde yer alan herkese adil bir performans uygulaması çalışanları mutlu edeceğinden iş motivasyonlarını arttırıcı bir etken olacaktır. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Performans, Performans Yönetimi, Sağlık Sektörü

In a concurrent competitive environment the main objective of the health care services entity becomes supply of low-cost, high-quality, timely and effective service. This objective and other goals require an effective system of continuous performance measurement and evaluation established on the entity. In this study, the effect of the performance based supplementary fee system on the health personnel in Adıyaman Education and Research Hospital was investigated and tried to be evaluated. An in-depth research was performed of the domestic and foreign literature on the theme, including specialist books, research papers, university theses, hospital workshops, internet sources, etc. The study was carried out between 01.09.2016-01.12.2016. 60% of physicians were not satisfied with 80.7% of assistant health personnel due to performance based wages. It was seen that the amount of additional payment amount among the employees in the mentioned findings is high and this increases the dissatisfaction among the employees. It was also concluded that the most important problem in performance evaluation was the lack of motivation. Based on some important findings, any fair performance in the system as a recommendation will be a factor that will increase the motivation of the worker because it makes the employees happy. Keywords: Human Resource Management, Performance, Performance Management, Health Care Industry
Impact of performance based wage system on health services: An application on Adıyaman provincial Education and Research Hospital
Keywords: İşletme; Sağlık Kurumları Yönetimi