Postnatal gelişme döneminde sıçan kaput epididimisindeki androjen reseptörün immunohistokimyasal lokalizasyonu - Gür, Fatıh Mehmet; Timurkaan, Sema (My University, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın amacı postnatal süreçte kaput epididimisteki androjen reseptör (AR)’ün gelişimsel dağılımını araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada; rastgele seçilen üçer adet sıçan 21, 56, 90 ve 120 günlük yaşlarda dietil eter ile uyutuldu. Bunu takiben kaput epididimisler, hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırılarak, Bouin solüsyonunda +4°C de 36 saat süreyle tespit edildi. Bu işlemi müteakip doku örnekleri rutin histolojik prosedürlerden geçirilerek parafine gömüldü. Parafin bloklardan mikrotomda 5?m kalınlığında poly-L-lysin kaplı lamlara alınan doku kesitlerine, immunohistokimyasal boyama öncesinde, antijen maskelenmesi problemini gidermek için, mikrodalga ışınımlı “antijen retrieval” yöntemi uygulandı. İmmunohistokimyasal boyama Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) tekniği kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: İncelenen tüm yaş grubu sıçanlarda; pozitif AR immunboyanma, epididimal hücrelerin sadece çekirdeklerinde gözlendi. AR pozitif hücrelerdeki boyanma yoğunluğu yaşa bağlı olarak değişim göstermedi. Kaput epididimiste pozitif AR immunboyanma; tubuler epitel hücreler (esas hücreler, bazal hücreler ve apikal hücreler) ve peritubuler düz kas hücrelerinde görüldü. Epitel hücrelerdeki boyanma yoğunluğu düz kas hücrelerine göre daha belirgindi. Epitel dokuda ise, esas hücrelerdeki boyanma yoğunluğu bazal ve apikal hücrelere göre daha güçlüydü. Sonuç: Epididimal hücrelerdeki AR yoğunluğunun, yaşa bağlı olarak değişmediği bulgusu; androjenin epididimisin postnatal farklılaşması ve epitel dokusunun yapısının korunabilmesi için gerekli olduğunu göstermektedir. Esas hücrelerin boyanma yoğunluğunun daha güçlü olması, bu hücrelerin androjen sitümülasyonuna daha duyarlı olduğu şeklinde yorumlanabilir. Klin Deney Ar Derg 2011; 2 (3): 260-266.
Keywords: Biyoloji; Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Androloji