YENİ GELİŞMELER VE İSLAM HUKUKU - Köksal, İsmail (Fırat University, 2002)
Başlangıçtan zamanımıza kadarki İslam Hukukunun tarihi seyri düşünüldüğünde üç ana bölüm ortaya çıkar. Birincisi delillerinin bilimsel olarak tedvin edildiği dönemdir ki, bu dönemi İmam Şafii ile başlatabiliriz. Çünkü elirnizdeki ilk usül kaynağı ona aittir. Şatıbi ise metodolojiyi hukuk felsefesine koyan fakihtir. Tabi her ikisi de zaten var olan fakat net ifade edilmeyen gerçekleri, farklı bilimsel olarak tespit etmiştir. Yani deliller Şafii' den, makasıt da Şatıbiden önce vardı. Günümüzde ise tarihselcilik fikri çağdaşlık ve yenilik adı altında dillendirilmek-tedir, fakat bilimsel olmadığı için kabulü mümkün değildir. Hukuki problemierin islama göre çözümlenmesinde herhangi bir yetersizliğin olmaması da, İslami olmayan çözümlerin önerilmesini temelden düşürmektedir. Zaten bunun kulluk fikriyle bağdaşması da mümkün değildir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları