Testis Torsiyonu Olgularında 10 Yıllık Tek Merkez Deneyimi - Karakeci, Ahmet; Ozan, Tunç; Pirinççi, Necip; Firdolas, Fatih; Orhan, İrfan (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada son 10 yıl içinde Fırat Üniversitesi Üroloji Kliniğine testis torsiyonu nedeni ilebaşvuran hastaların değerlendirilmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Ocak 2008 – Eylül 2018 tarihleri arasında testis torsiyonu nedeni ile FıratÜniversitesi Üroloji Kliniğine başvuran 50 hasta değerlendirildi. Olgular yaş, yakınma, süre, taraf,tanı yöntemleri, ameliyat bulguları ve operasyon çeşidi açısından değerlendirildi.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 23.54±11.8 (1–51) yıl olarak bulundu. 25 hastada sol, 25hastada sağ testiküler torsiyon tespit edildi. Şikayetlerin başlangıcı ile hastaneye başvuruarasındaki ortalama süre 25 (2–72) saat olarak bulundu. Hastaların tamamında tanı fizik muayenekonup skrotal doppler USG ile verifiye edildi. Hastaların 8 tanesinde manuel detorsiyon ile torsiyondüzeltilirken (4 sol, 4 sağ) 21 hastada cerrahi detorsiyon sonrası testiküler kanlanma tekrar eldeedildiğinden bu hastalara testiküler fiksasyon işlemi uygulandı (9 sol, 12 sağ). Manuel veya cerrahidetorsiyon yapılan hastaların tamamında skrotal doppler usg ile kanlanmanın olduğu gösterildi.Geri kalan 21 hastada ise cerrahi sırasında yaygın hemoraji ve infarkt gözlenirken cerrahi iletorsiyon düzeltildiği halde testiküler kanlanma izlenmediğinden orşiektomi yapıldı (12 sol, 9 sağ).Sonuç: Testis torsiyonu akut skrotuma neden olan diğer ayırıcı tanılarda akılda tutulmalıdır ve hızlımüdahale gerektirmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Üroloji ve Nefroloji; Androloji