KAS DOKU HASARINA KARŞI EPİGALLOKATEŞİN-3-GALLAT'IN NRF-2, NF-KB VE TNF-ALFA PROTEİN SİNYAL YOLAKLARINA ETKİSİ - YÜKSEK, RUMEYSA DEMİROĞLU (Fırat Üniveristesi, 2024)
Kanser hastalarında etkili bir ilaç olarak kullanılan sisplatin, son yıllarda yapılan çalışmalarda popüler bir konu haline gelmiştir. Sisplatinin kanser hücrelerinin yanı sıra, sağlıklı hücrelerin de yaşamsal faaliyetlerine son verdiği bilinmektedir. Kateşin grubunun bir üyesi olan Epigallokateşin-3-Gallat (EGCG), sağlığı teşvik ve geliştirmesi gibi yararları olduğu bilinen doğal bir antioksidandır. Kateşinler, apoptoz ve otofaji üzerindeki düzenleyici etkisi nedeniyle, çeşitli hastalıklar üzerindeki olumlu sağlık etkilerinin olduğuna yönelik artan bir ilgi sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sisplatin ile oluşturulan kas doku hasarına karşı EGCG'nin Nrf-2, Nf-?B ve TNF-? protein sinyal yolaklarına etkisini araştırmaktır. Çalışmada 4 grup oluşturularak toplamda 28 erkek sıçan kullanılmıştır. Deney süresi 28 gün (4 hafta) olarak gerçekleştirilmiştir. Kas dokusunda sisplatin ile oluşan hasara karşı, EGCG'nin koruyucu ve iyileştirici etkisi araştırılmıştır. Spektrofotometre'de katalaz (CAT) aktivitesi ile malonaldehit (MDA), ve glutatyon (GSH) seviyeleri ölçülmüştür. Western blot yöntemi kullanılarak Nrf-2, Nf-?B veTNF-? proteinlerinin ekpresyon düzeyleri tespit edilmiştir. Sisplatin uygulanan grupla karşılaştırıldiğinda, EGCG+Sisplatin uygulanan grupta MDA seviyesi azalırken CAT aktivitesi ve GSH düzeyinde artış olduğu belirlenmiştir. Tedavi amaçlı kullanılan EGCG'nin, Nrf-2, Nf-?B veTNF-? proteinlerinin ekspresyonunu azalttığı bulunmuştur. Histopatolojik incelemede sisplatin grubunda kas dokusunda hasar oluştuğu EGCG+Sisplatin uygulanan grupta ise hasarın azaldığı gözlenmiştir. Bulgularımız, sisplatinin oluşturduğu doku hasarına karşı, EGCG'nin antiinflamtuvar etkisi nedeniyle toksisiteyi önleyebileceğini göstermektedir.

Cisplatine, which is used as an effective drug in cancer patients, has become a popular topic in studies conducted in recent years. It is known that cisplatin terminates the vital activities of healthy cells as well as cancer cells. Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG), a member of the catechin group, is a natural antioxidant known to have health-promoting benefits. Catechins, due to their regulatory effect on apoptosis and autophagy, offer an increasing interest in having positive health effects on various diseases. The aim of this study is to investigate the effect of EGCG on Nrf-2, Nf-?B and TNF-? protein signaling pathways against muscle tissue damage caused by cisplatin. In the study, 4 groups were created and a total of 28 male rats were used. The experimental period was 28 days (4 weeks). The protective and healing effect of EGCG against the damage caused by cisplatin in muscle tissue has been investigated. catalase (CAT) activity and malonaldehyde (MDA), and glutathione (GSH) levels were measured in the spectrophotometer. Expression levels of Nrf-2, Nf-?B and TNF-? proteins were determined using the Western blot method. Compared to the cisplatin-administered group, it was determined that while the MDA level decreased in the EGCG+Cisplatin-administered group, there was an increase in CAT activity and GSH levels. It has been found that EGCG used for therapeutic purposes reduces the expression of Nrf-2, Nf-?B and TNF-? proteins. In the histopathological examination, it was observed that muscle tissue damage occurred in the cisplatin group, while the damage decreased in the EGCG + Cisplatin group. Our findings show that EGCG can prevent toxicity due to its anti-inflammatory effect against tissue damage caused by cisplatin.
The effect of Epigallocatechin-3-Gallate on nrf2, Nf-kB and TNF-alpha protein signaling pathways against muscle tissue damage
Keywords: Biyoteknoloji