Seasonal variation of Diplostomum sp. infection in eyes of Acanthobrama marmid Heckel,1843 in Keban Dam Lake,Elazığ,Turkey - Dörücü, Mustafa; Ispır, Ünal (My University, 2001)
Keban Baraj Gölü'ndeki (Elazığ, Türkiye) Acanthobrama marmid Heckel, 1843 Gözlerinde Diplostomum sp. Enfeksiyonunun Mevsimsel Değişimi. Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nden avlanan Acanthobrama marmid'de Heckel, 1843 Diplostomum sp. enfeksiyonunun mevsimsel dağılımı ve yoğunluğu incelendi. Her bir balıktaki ortalama metaserker sayısı 9.09+1.21 olarak bulundu ve metaserker sayısı 1-135 arasında değişim gösterdi, incelenen balıkların çoğunluğu I yaşında olurken, az sayıda balığın ise V yaşında olduğu belirlendi. Keban Baraj Gölü'nde bulunan Acanthobrama marmid'lerde Diplostomum sp. enfeksiyonu aylar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemesine rağmen (p<0.05), en yüksek enfeksiyon yoğunluğu Haziran 1999 ve en düşük yoğunluk ise Mart 1999'da bulundu. Balık ağırlığı ile parazit yoğunluğu arasında olduğu gibi (r=0.152), balık yaşı ile parazit yoğunluğu arasında da zayıf bir korelasyon görüldü (r=0.227). Enfeksiyon yönünden balığın yaş grupları arasında istatistiksel olarak önemli farklılık görüldü. (p<0.05).
Keywords: Keban Baraj Gölü; parasitoz; Elazığ; balık; enfekte olma; mevsimsel değişimler; Diplostomum; Acanthobrama marmid