RATLARDA İNTRAABDOMİNAL ADEZYONLARIN ÖNLENMESİNDE KARBOKSİMETİLSELÜLOZ, MELOKSİKAM VE VİTAMİN E'NİN ETKİSİ - KIYAKLI, ERDİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Günümüzde yeni cerrahi tekniklerin gelişmesine rağmen postoperatif intraabdominal adezyonlar; intestinal tıkanıklıklar, infertilite ve ağrıya neden olması bakımından önemli bir sorundur. Bu çalışma; karboksimetilselüloz, meloksikam ve vitamin E kombinasyonlarının adezyon önlemedeki etkinliğinin karşılaştırılması amacıyla yapıldı.Çalışmada 4 aylık 56 adet erkek Sprak Dawley ırkı rat kullanıldı. Ratlar 8 gruba eşit olarak ayrıldı. Genel anesteziye alındıktan sonra rutin cerrahi kurallara uygun olarak yapılacak operasyonla ilio-sekal bölgede 1 cm2'lik bir alan fırçalanarak travmatize edildi. Birinci grup kontrol grubu olarak kullanıldı ve herhangi bir uygulama yapılmadı. İkinci gruba Karboksimetilselülöz, 3. gruba Meloksikam, 5. gruba Karboksimetilselüloz+Meloksikam, 6. gruba Karboksimetilselüloz+Vit E, 7. gruba Meloksikam+Vit E ve 8. gruptakilere ise Karboksimetilselüloz+Meloksikam+Vit E kombinasyonları intraperitoneal olarak uygulandı. Sonuçlar makroskopik, biyokimyasal ve histopatolojik olarak değerlendirildi.Karboksimetilselüloz, meloksikam ve vitamin E'nin adezyonları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı oranda düşürdüğü gözlendi (p<0.005). Karboksimetilselüloz, meloksikam ve vitamin E'nin kendi aralarındaki karşılaştırmalarında anlamlı olmadığı saptandı (p>0.005). Bu ilaçların ikili kombinasyonlarının tekli kullanımları ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p<0.005). Fibrinojen seviyeleri bakımından tüm gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktaydı (p>0.005).Sonuç olarak, Karboksimetilselüloz, meloksikam ve vitamin E kombinasyonlarının adezyon önlemede etkili olduğu saptandı.

Despite the development of new surgical techniques currently, postoperative intraabdominal adhesions are an important problem for causing intestinal obstruction, infertility and pelvic pain. This study was performed in an aim for comparing the efficacies of carboxymethylcellulose, meloxicam and vitamin E on preventing adhesions.In this study, 56 male Sprak Dawley breed rats of 4 months old were used. They were divided into 8 groups equally. Following general anesthesia and preparing the surgical site for aseptic surgery, in all groups 1 cm2 area in ileo-cecal region was traumatized by brushing. While group 1 was served as control with no application, the remaining 7 groups were intraperitonally applied Carboxymethylcellulose, meloxicam, vitamine E, carboxymethylcellulose+ meloxicam, carboxymethylcellulose+vitamine E, meloxicam+vitamin E, carboxymethylcellulose+meloxicam+vitamin E groups, respectively. The results were evaluated macroscopically, biochemically and histopathologically.Carboxymethylcellulose, meloxicam and vitamin E were observed to have significantly decreased the adhesion as compared to the control (p<0.005). The difference was found as non-significant when carboxymethylcellulose, meloxicam and vitamin E were compared with each other (p>0.005). It was determined a significant difference to exist during comparing the combinations of these drugs to their single usages (p<0.005). It was found no a marked difference between all groups concerning fibrinogen levels (p>0.005).In conclusion, it was determined that various combinations of Carboxymethylcellulose, meloxicam, and vitamin E were more effective.
Effect of vitamin e, meloxicam and carboxymethylcellulose on the intraabdominal adhesions in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği