Hava jetleri girişimi probleminin düşük Reynolds sayılarında çözümü için sayısal bir yöntem - Eren, Haydar; Peremeci, Ömer Erkin; Tanyıldızı, Vedat (My University, 1998)
Muhtelif jetlerin girişimi problemi, mühendislik uygulamaları için ilginç bir araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmada, biribirine dik olarak çıkan iki jetin girişimi sonucu oluşan iki boyutlu akım alanı incelenmektedir. Çalışmada, her iki jet çıkışında da aynı hız ve basınç dağılımı seçilmiştir. Sıkıştırılabilen bir akışkan için yazılan zamana bağlı boyutsuz hareket denklemlerinden Crank-Nicholson implicit metodu kullanılarak sonlu fark denklemleri elde edilmiş, Fortran 77 bilgisayar dilinde yazılan bir program ile Re=0.5 ve 25 için denklemler çözülerek özellikle girişim bölgesindeki akım karakteri araştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde özellikle girişim bölgesinde akımın karıştığı ve negatif hızların büyüdüğü, iki jetin ara bölgesinde ise akımda dönmeler olduğu görülmektedir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Fizik; Akışkanlar ve Plazma; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar