Şap aşısı uygulanan besi sığırlarında $AD _3E$ ve C vitamini uygulamalarının serum protein fraksiyonları üzerine etkileri - Kızıl, Ömer; Gül, Yusuf (My University, 2010)
Bu çalışmada, besi sığırlarında şap aşısı ve eş zamanlı uygulanan $AD _3E$ ve C vitaminlerinin serum protein fraksiyonlarında neden oldukları değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini yaklaşık bir yaşında, montofon ırkı, klinik olarak sağlıklı, 48 adet besi sığırı oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan hayvanlar her grupta 12 hayvan olacak şekilde, aynı ortamda bakım beslemesi yapılan hayvanlar arasından rastgele 4 gruba (A, B, C ve D) ayrılmıştır. A grubundaki sığırlara sadece şap aşısı, B grubundaki sığırlara şap aşısına ilaveten aşılama sırası ve sonrası 3. günde C vitamini, C grubundaki sığırlara şap aşısına ilaveten aşılama sırasında AD3E vitamini ve D grubundaki sığırlara ise şap aşısına ilaveten aşılama sırası ve sonrası 3. günde C vitamini ile aşılama sırasında $AD _3E$ vitamini uygulanmıştır. Serum total protein düzeyleri Biuret metodu ile serum elektroforez işlemi ise Laemmli yöntemi ile belirlenmiştir. Sonuçta, bağışıklığın göstergesi olan gama globulin düzeyleri C ve D gruplarında diğer gruplara nazaran önemli derecede (p<0.001) yüksek saptanmış ve aşılama ile beraber $AD _3E$ ve C vitamini uygulamalarının bağışıklık üzerine olumlu etkileri belirlenmiştir.
Keywords: Elektroforez; vitaminler; sığır; aşılama (hayvan); C vitamini; aşı(hayvan); serum; şap hastalığı; besi sığırı; et hayvanları