SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN KANIT KULLANMA BECERİSİNE İL?İKİN GÖRÜŞLERİ - Öner, Ümmühan; Kınacı, Müşerref Kübra (My University, 2021)
Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kanıt kullanma becerisine ilişkin görüşlerinin belirlenmesinin amaçlandığı buaraştırma, nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim desenine uygun olarak yürütülmüştür.Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemi Elazığ il merkezinde görev yapan9’u kadın 11’i erkek toplam 20 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma grubu gönüllülük esasınadayalı olarak, amaçsal örnekleme stratejilerinden biri olan uygun örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırmaverileri görüşme tekniği ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiş olup, veriler içerikanalizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin kanıt kullanmabecerisini kaynakları kullanabilme yeteneği olarak ifade ettikleri ve kanıt kullanımının analiz, akıl yürütme,araştırma, eleştirel düşünme, tarihsel empati gibi becerilerin gelişimini etkileyebileceğini belirttiklerigörülmüştür. Öğretmenlerin bu becerinin kazandırılmasında farklı yöntem ve tekniklerden yararlandıkları veçeşitli kanıt türlerini kullandıkları belirlenmiştir. Kanıt kullanma becerisinin kazandırılmasındaöğretmenlerin, öğrenci düzeyinin uygun olmaması, kanıtlara ulaşamama, izin ve maliyet sorunu gibi bazıproblemler yaşadığı tespit edilmiştir. Öğretmenler, kanıt kullanma becerisinin etkili bir şekildekazandırılabilmesi için öğrencinin aktif kılınarak daha fazla görsel-işitsel kanıtların tercih edilmesinin,öğrenci gelişim düzeyinin dikkate alınmasının, farklı yöntem ve tekniklerin daha fazla kullanılmasınınönemli olduğunu belirtmişlerdir. Bu sonuçlardan hareketle, tercih edilen kanıtların öğrenci düzeyine uygunolmasına dikkat edilmeli ve öğrencinin aktif olması sağlanmalıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları