Maternal Tütün Dumanına Maruz Kalan Yavru Sıçanlarda Ekstremite Uzunlukları Üzerine Alfa Lipoik Asitin Etkileri - Akkoç, Ramazan Fazıl; Erdem, Elif; Kaya, Nalan; Ozan, Gonca; Dabak, Durrin Özlem; Ozan, İbrahim Enver (İnönü Üniversitesi, 2018)
Maternal tütün dumanı maruziyetinin yenidoğan iskelet sisteminde gelişim geriliğine neden olduğu bilinmektedir. Alfa lipoik asit ALA , osteoblastın kemik oluşum mekanizmasını destekler. Bu çalışmada maternal tütün dumanına maruz kalan yavru sıçanların uzun kemikleri, boy ve kuyruk uzunlukları üzerine ALA’nın etkilerinin araştırılması amaçlandı. Sıçanlar dört gruba ayrıldı: 1 kontrol, 2 tütün dumanı, 3 tütün dumanı + ALA, 4 ALA. Grup 2 ve 3’te sıçanlar çiftleşme öncesi 8 hafta ve gebelikleri boyunca günde 2 kez 1’er saat tütün dumanına maruz bırakıldı. Ayrıca Grup 3’e 20 mg/kg dozunda ALA oral gavaj yoluyla verildi. Grup 4'e sadece ALA uygulandı. Doğumdan sonra 21. günde tüm gruplardaki yavru sıçanların boy ve kuyruk uzunlukları, dekapitasyondan sonra ise ekstremite uzun kemiklerinin boyları ölçüldü. Grup 2’de yapılan tüm morfometrik ölçümlerde grup 1’e kıyasla anlamlı derecede azalma, grup 3’ teki bütün ölçümlerde ise grup 2’ye göre anlamlı derecede artış bulundu p

Maternal tobacco smoke exposure is known to cause development retardation in the skeletal system of the newborn. Alpha lipoic acid ALA supports the bone formation mechanism of osteoblast. The present study aimed to investigate the effect of ALA on the long bone lengths, heights and tail lengths of the rat pups exposed to maternal tobacco smoke. The rats were divided into four groups: 1 control, 2 tobacco smoke, 3 tobacco smoke +ALA, 4 ALA. The rats in Group 2 and 3 were exposed to tobacco smoke twice a day for an hour for eight weeks before copulation and during their pregnancies. Also, ALA at the dose of 20 mg/kg was administered via oral gavage route to Group 3. Only ALA was administered to Group 4. On the postpartum day 21, the heights and tail lengths of the rat pups in all groups were measured, and after decapitation, the lengths of the long extremity bones were measured. A significant decline was noted in all morphometric measurements of Group 2 compared to Group 1 while a significant increase was found in all measurements of Group 3 compared to Group 2 p
Effects of Alpha Lipoic Acid on Limb Lengths in Neonatal Rats Exposed to Maternal Tobacco Smoke